GORI LONDON! Nezapamćene vrućine odgovorne za požare u britanskoj prestonici! I ŠINE SE TOPE! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube / Sky News

klima I šine se tope

GORI LONDON! Nezapamćene vrućine odgovorne za požare u britanskoj prestonici! I ŠINE SE TOPE! (VIDEO)

Planeta -

Kako se toplotni talas pojačava u Evropi, Britanija je u četvrtak zabeležila najvišu ikada temperaturu od 40 stepeni Celzijusa, savijajući čak i železničke šine i izazivajući niz požara širom Londona.

Meteorološka služba kaže da je na aerodromu Hitrou u ranim popodnevnim satima zabeležena temperatura od 40 stepeni Celzijusa koja još treba da bude potvrđena, što je premašilo prethodni rekord od 38,7 stepeni Celzijusa postavljen 2019.

„Istraživanja na institutu su pokazala da je temperatura od 40 stepeni skoro nemoguća u Britaniji, ali su klimatske promene izazvane gasovima staklene bašte to omogućile“, rekao je Stiven Belčer iz instituta.

I dok živa u termometrima raste, železničke veze od Londona ka istočnoj i zapadnoj obali su prekinute, delovi zemlje su bez struje, a uobičajeni gradski centri prazni. Britanska železnica je na Tviteru objavila brojne fotografije na kojima se vide savijene šine.

Veliki požar u istočnom Londonu uništio je kuće u selu Venington, prethodno je vatra progutala obližnja isušena polja. Na drugim mestima u gradu gore i velike travnate površine, a gust dim obavija saobraćajnice.

Londonska vatrogasna brigada proglasila je uzbunu i apelovala na ljude da ne pale roštilj na otvorenom.

Kurir.rs/Rtl.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track