KRIPTOVALUTE SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA: Da li će i koliko ovaj oporavak opstati?
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

analiza

KRIPTOVALUTE SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA: Da li će i koliko ovaj oporavak opstati?

Planeta -

Ovo je bila to apsolutno brutalna godina za investitore u bitkoin i druge kriptovalute.

Bitkoin je izgubio više od polovine svoje vrednosti u 2022. Sada je oko 23.000 dolara, a cena jednog bitkoina je pala za više od 65% ispod prošlogodišnjeg maksimuma od skoro 70.000 dolara. Vrednost svih kriptovaluta pala je sa oko 2,2 biliona dolara na kraju 2021. na nešto više od bilion dolara trenutno.

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu, čini oko 42% ukupnog tržišta, ali 2022. je bila jednako strašna za vlasnike drugih sredstava vezanih za kriptovalute kao što je Koinbejs (Coinbase). Akcije brokerske kuće su do sada ove godine pale za 75%. Akcije rivala Robinhuda (Robinhood) izgubile su polovinu svoje vrednosti.

Postoje nade da je najgore za kriptovalute gotovo. Bitkoin je ojačao više od 15% u protekloj sedmici, a još dve bitne kriptovalute su porasle još više. Solana je porasla za više od 35% u proteklih sedam dana, dok je etereum (Ethereum), ili skraćeno eter, porastao za skoro 45%. Eter, drugi najvredniji kripto, se naširoko koristi za finansiranje kupovine nezamenljivih tokena ili NFT-a, digitalne imovine koja je zauzela svet kolekcionarstva.

Koinbejs je takođe ojačao i porastao je za 9 posto u ponedeljak. Softverska kompanija MikroStratedži, koja je imala skoro 130.000 bitkoina na svom bilansu od 30. juna, porasla je za više od 35% u poslednjih pet dana.

Povratak kriptovaluta mogao bi da bude validacija za najveće pristalice ovog sektora, piše CNN. Istovremeno, trebalo bi da posluži i kao podsetnik da će tržište u nastajanju verovatno ostati nestabilno u doglednoj budućnosti.

"Videćemo dugoročniji rast u sektoru digitalne imovine, ali ne bih se još previše uzbuđivao“, rekao je Džoel Kruger, tržišni strateg u LMAKS Grupi. "Ovo je još uvek tržište u nastajanju".

Kruger je rekao da je rast bitkoina zaostajao za oštrijim uzlaznim pokretima etera i drugih manjih kriptovaluta i da je i dalje zabrinut. Šira grupa kriptovaluta i akcija možda neće uživati u značajnijem oporavku sve dok ne dođe do "zdravijeg odbijanja“ bitkoina, dodao je on.

Dakle, sva pompa oko toga da je bitkoin digitalni ekvivalent zlata je upravo to: priča. Kao imovina, bitkoin se ponaša mnogo više kao nestabilne tehnološke akcije, a ne kao daleko stabilnije robe kao što su zlato ili valute koje podržava vlada kao što su dolar i evro.

Investitori takođe treba da uzmu u obzir da možda nema dovoljno interesovanja za kriptovalute da bi se opravdale hiljade novčića, tokena i razmena. Ako je to slučaj, samo će najjače kriptovalute preživeti i napredovati.

"Kripto je doživeo epohu dotkoma“, kada je stvoreno mnogo sjajnih ideja i kompanija, rekao je Adam Griliš, šef ulaganja u fintek menadžmentu Altruist. Ali pokrenut je i niz ne tako sjajnih ideja i kompanija, dodao je on.

Isti scenario će se verovatno primeniti i na kriptovalute. "Sa oštrijim tržištima, kompanije na slabijim pozicijama i sa slabijim poslovnim modelima će osetiti veliki pritisak“, rekao je Griliš.

Za sada ne deluje tako. Akcije skoro svih kompanija koje su povezane sa kripto industrijom na bilo koji način su porasle. Maraton Digital je porastao za 21% u ponedeljak i više od 50% u protekloj nedelji. Rajot blokčejn je porastao za više od 40% u poslednjih pet dana, dok su Hajv blokčejn i Bitfarms porasli za oko 25%.

Dakle, da li su bitkoin, eter i vrhunske kripto akcije konačno dotakle dno? Postoje neki znaci nade.

Dve banke koje obezbeđuju kredite sa kriptovalutom i nude depozite u digitalnoj valuti, Silvergejt kapital i Signačur banka, u utorak su prijavile, svaka za sebe, zaradu i prihod koji je nadmašio prognoze Volstrita.

Takođe se čini da su previranja u sektoru probrala pobednike i gubitnike kako među kompanijama kojima se trguje na javnom tržištu, tako i među startapima. Kripto zajmodavac Celzijus je bio primoran da podnese zahtev za bankrot ranije ovog meseca. Ali privatni kripto gigant FTKS nastavlja da napreduje i sada ima vrednost od 32 milijarde dolara.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track