VELIKA BRITANIJA BACA RUKAVICU PEKINGU U LICE Šalju nuklearne podmornice u Australiju! Objašnjenje: Dovoljno blizu da se reaguje
Foto: Printscreen Youtube/Navy Lookout

novi plan londona

VELIKA BRITANIJA BACA RUKAVICU PEKINGU U LICE Šalju nuklearne podmornice u Australiju! Objašnjenje: Dovoljno blizu da se reaguje

Planeta -

Velika Britanija odlučila se da Kini baci rukavicu u lice sa odlukom da flotu nuklearnih podmornica rasporedi na Pacifiku sa mestom baziranja u Australiji.

Odluka još zvanično nije donesena, ali trebala bi biti saopštena naredne nedelje.

Cilj ovakve britanske akcije ima za cilj da odvrati kinesku agresiju na pacifiku.

Prema sporazumu između vlada Kanbere i Londona , britanske podmornice bi mogle da budu stacionirane u Australiji do 2040. godine, što bi ih postavilo dovoljno blizu Kine da reaguju na bilo kakvo neprijateljstvo.

Očekuje se da će komandant moranrice admiral ser Toni Radakin potpisati aranžman u Sidneju sledeće nedelje na konferenciji o mornarici.

Takav drzak potez Velike Britanije da dodeli određeni broj podmornica u Južno kinesko more za patroliranje biće najveći potez koji je Britanija napravila protiv Pekinga.

Taj potez je deo bezbednosnog saveza Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država (AUKUS) koji ima ključnu ulogu u suprotstavljanju rastućem kineskom vojnom prisustvu u Indo-Pacifiku.

Velika Britanija nastoji da produbi angažman u toj oblasti zbog ekonomskih i bezbednosnih zabrinutosti koje je izneo Peking.

Očekuje se da će podmornice Kraljevske mornarice biti bazirane u Pertu, a australijski podmornici rade sa britanskim posadama.

Stvaranje alijanse razbesnelo je komunistički režim jer su Kina i Australija uvučene u trgovinski rat i diplomatski ćorsokak.

Pojavile su se i kritike zbog plana jer su mnogi rekli da je raspoređivanje uglavnom beskorisno s obzirom na to da Kina ima najveću mornaricu na svetu.

Kao takvi, kineska flota bi u velikoj meri bila brojčano nadjačana i nadjačala britanska plovila.

Podaci o floti podmornica namenjenih Australiji su klasifikovani kao što su broj podmornica i operativne specifičnosti.

Kurir.rs/Express

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track