BRITANSKI LOV NA CRVENI OKTOBAR Dve ruske nuklearne podmornice pojavile su u Severnom moru! Naizmenično zaranjale i izranjale
Foto: royalnavy.mod.uk

igra na putu sa ka baltiku

BRITANSKI LOV NA CRVENI OKTOBAR Dve ruske nuklearne podmornice pojavile su u Severnom moru! Naizmenično zaranjale i izranjale

Planeta -

Fregata britanske kraljevske ratne mornarice HMS Portland F 99 klase Tip 23 pratio je dve ruske nuklearne podmornice koje su se pojavile u Severnom moru na putu za Sankt Peterburg preko Baltičkog mora povodom dana ruske mornarice koji se održava 31. jula, saopštilo je Britanska mornarica.

podmornica
foto: royalnavy.mod.uk

Kako je saopšteno radi se o napadnim nuklearnim podmornicama Severodvinsk K -560 klase Jasen i Vepr K-157 Project 971 Shchuka-B ili po NATO nomeklaturi klase Akula koje su naizmenično se pojavljivale na površini i zaranjale. Podmornice su uočene severno od mesta Bergen 16 i 19 jula, pre nego što su obe ušle u Baltičko more.

podmornica
foto: royalnavy.mod.uk

Kako je saopštila britanska mornarica sa platforme fregate poletali su helikopteri EH-101 Merlin, koji su inače oprmljeni senzorima, sonarima i drugom elektornskom opremoma za protivpodmorničku borbu i lociranje protivničkih podmornica, koji su obaveštavali komadnu o kretanju ruskih nuklearnih podmornica iz sastava Severne flote.

Praćenju ruskih podmornica pridružio se i mornarički patrolni avion P-8 Posejdno, koji je sa britanskom fregatom svo vreme održavao komunikaciju u otkrivanju i praćenju podmornica.

Interesantno je što je britanski ratni brod HMS Portland bio na putu sa vojnih vežbi gde se uvežbavala portivpodmornička borba na Atalntiku i praćenje protivničkih podvodnih plovila.

Posadi ove britanske fregate se pružila jednistvena prilika, da posle vežbe svoju obučenost proveri na dve ruske nuklearne podmornice.

Komandant HMS Portland, komandant Tim ​​Lider, rekao je:

„Naš uspeh u operacijama označava kulminaciju višemesečne specijalističke obuke i vežbi. Najvažnije je da kohezivnost Kraljevske mornarice, RAF-a i naših saveznika osigurava da smo sposobni da sprovodimo i održavamo ove vrste protivpodmorničkih operacija u severnom Atlantiku.

„To je svedočanstvo posvećenosti i profesionalizma mojih mornara, kao i naših saveznika, da smo u stanju da izvršimo ovu strateški ključnu ulogu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track