Novi rekord boravka u otvorenom svemiru

Uspeh

Novi rekord boravka u otvorenom svemiru

Planeta -
Vilijams i njega koleginica Aki Hošide iz Japana, koje su stacionirane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, su provele šest sati i 28 minuta u svemiru 400 kilometara iznad Zemlje, popravljajući oštećeni instrument za napajanje energijom

VAŠINGTON - Američki astronaut Sunita Vilijams oborila je rekord po dužini boravka u otvorenom svemiru za žene, saopštila je Američka nacionalna svemirska agencija (NASA).

Vilijams i njega koleginica Aki Hošide iz Japana, koje su stacionirane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, su provele šest sati i 28 minuta u svemiru 400 kilometara iznad Zemlje, popravljajući oštećeni instrument za napajanje energijom.

Posao su uspešno obavile, a pored toga što su zamenile oštećeni uređaj, instalirale su kameru na "mehaničku ruku" Međunarodne svemirske stanice.

Vilijams je veoma iskuisan astronaut i ovo joj je bio peti boravak u otvorenom svemiru, gde je, posle današnje akcije, provela ukupno 44 sata i dva minuta.

Na taj način ona je za više od četiri sata nadmašila dosadašnju rekorderku, sunarodnicu Pegi Vinston.

Vilijams i Hošide provele su prethodne sedmice u otvorenom svemiru osam sati i 17 minuta, pokušavajući da obave posao koji su danas uradile.

Tada su uspele samo da demontiraju oštećeni instrument, ali novi nisu postavile zbog problema sa neogovarajućim zavrtnjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track