NOVO ŽARIŠTE NA ISTOKU EVROPE SE PONOVO BUDI Ignjatijev: Prvo nezavisnost, a posle pridruženje Rusiji!
Foto: Youtube/юрий ф

Zbog eu nema saradnje sa moldavijom

NOVO ŽARIŠTE NA ISTOKU EVROPE SE PONOVO BUDI Ignjatijev: Prvo nezavisnost, a posle pridruženje Rusiji!

Planeta -

Pridnjestrovlje je posvećeno sticanju nezavisnosti i mogućem ujedinjenju sa Rusijom, izjavio je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova u međunarodno nepriznatoj vladi tog moldavskog separatističkog regiona Vitalij Ignjatijev.

Ignjatijev je novinarima rekao da će Pridnjestrovlje težiti ciljevima utvrđenim na referendumu 2006. godine i dodao da davanje Moldaviji statusa kandidata za članstvo u EU okončava svaku mogućnost saradnje sa Kišinjevom.

"Nezavisni razvoj Pridnjestrovlja i kasniji slobodan ulazak u Rusku Federaciju. Naknadno slobodno pristupanje Rusiji je proces koji verovatno zahteva značajne odluke, političku pripremu i još mnogo toga. Očigledno, glavni prioritet je nezavisnost", kazao je Ignjatijev.

U Pridnjestrovlju, regionu koji se nalazi između Ukrajine i ostatka Moldavije, nalazi se kontingent ruskih mirovnih snaga od kraja rata za nezavisnost 1992. godine. Pošto je Rusija napala Ukrajinu 24. februara ove godine, povećane su spekulacije da je cilj Moskve da preuzme kontrolu i nad Pridnjestrovljem.

Rastu tenzija doprinela je serija eksplozija u aprilu u Pridnjestrovlju, regionu sa 470.000 stanovnika.

Moldavija je u ustavu definisana kao vojno neutralna zemlja, zbog čega nije potencijalna članica NATO-a, ali pokazuje sve veću orijentaciju ka Zapadu. U junu je dobila status kandidata za članstvo u EU, a njen ulazak u Uniju je uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i u borbi protiv korupcije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track