SMANJENE ISPORUKE GURNULE NAJVEĆEG NEMAČKOG UVOZNIKA RUSKOG GASA U BANKROT: Nemačka preuzima 30 posto udela u Uniperu
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

rat i posledice

SMANJENE ISPORUKE GURNULE NAJVEĆEG NEMAČKOG UVOZNIKA RUSKOG GASA U BANKROT: Nemačka preuzima 30 posto udela u Uniperu

Planeta -

Nemačka vlada preuzeće 30 posto udela u Uniperu, najvećem uvozniku ruskog gasa u Nemačkoj, u sklopu paketa pomoći teškog više milijardi evra, dogovorenog sa finskim vlasnicima većinskog dela kompanije.

"Uvek ćemo biti uz vas", izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc najavljujući paket pomoći. Uniper je izuzetno važan za snabdevanje nemačkih grašana i firmi energijom, dodao je kancelar.

Energetska firma ima problema sa likvidnošću budući da su je smanjene isporuke ruskog gasa primorale da isti kupuje na fizičkom tržištu po znatno višim cenama.

Zbog toga je pre dve nedelje zatražila pomoć od vlade u Berlinu koja je o potencijalnim merama razgovarala s finskom državnom kompanijom Fortum, vlasnicom većinskog udela, i vladom u Helsinkiju.

Fortum, vlasnik 78 posto udela, naglasio je da Uniperu već osigurao osam milijardi evra kredita i garancija, predloživši da se problematično poslovanje u Nemačkoj izdvoji i da vlasništvo preuzme nemačka vlada.

Berlin je danas najavio dokapitalizaciju u visini oko 267 milijona evra, po ceni od 1,70 evra po deonici, bez prava prvenstva deoničara na upis novih deonica, saopštio je Uniper.

Povećanje kapitala znači da nemačka vlada preuzima 30 posto udela u Uniperu. Berlinu će biti izdat obavezni konvertibilni vrednosni papir koji se na određeni datum automatski pretvara u deonice, u iznosu do 7,7 milijardi evra, prenosi Hina pisanje nemačkih medija.

Udeo finskog Fortuma biće dokapitalizacijom smanjen sa 78 na 56 posto. Kreditna linija Uniperu preko državne razvojne banke KfW povećaće se sa dve milijarde na devet milijardi evra, saopštila je firma.

Nedavno je Uniper objavio da je iscrpio kreditnu liniju i da je zatražio njeno povećanje.

Nemačka vlada dogovorila je i mehanizam prema kojem će 90 posto zamenskih troškova izazvanih smanjenim isporukama ruskog gasa prebaciti na teret Uniperovim klijentima 1. oktobra. Uniper ima samo komercijalne kupce, uključujući gradske komunalne tvrtke.

Prema sporazumu, nemačka vlada spremna je da pružiti dodatnu podršku ako gubici koji će proizaći iz zamenskih kupovinai, a ne budu nadoknađeni operativnom dobiti iz drugih poslovnih područja, premaše sedam milijardi evra.

Mere stabilizacije mora da odobri Evropska komisija, u skladu sa zakonom o državnim podrškama, i grupa deoničara Unipera.

Šolc je juče najavio i da će domaćinstva koja teško podnose posledice rasta cena dobiti finansijsku pomoć.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track