POSLE PET MESECI OSTALI BEZ APETITA ZA BORBU? Ukrajinska Legija stranaca muku muči da nađe nove regrute
Foto: AP/Efrem Lukatsky

rat u ukrajini

POSLE PET MESECI OSTALI BEZ APETITA ZA BORBU? Ukrajinska Legija stranaca muku muči da nađe nove regrute

Planeta -

Ukrajinska Legija stranaca pati od nedostatka regruta, rekao je portparol jedinice Demijen Magru, koji je za NBC njuz govorio o izazovima sa kojima se suočavaju strani borci koji se u ratu u Ukrajini bore na strani Kijeva.

Holandski advokat koji trenutno služi kao kaplar u legiji rekao je da je "došlo do postepenog pada broja dolazaka tokom poslednjih nekoliko meseci, što i nije iznenađujuće s obzirom da se pažnja zapadnih medija pomerila negde drugde a motivisani borci su svoju odluku doneli na početku" sukoba u Ukrajini.

Magru je dodao da su "ruske dezinformacije“ negativno uticale na regrutovanje, reputaciju i prikupljanje sredstava i da legija "istražuje načine da proširi" regrutovanje novih članova.

NBC njuz je intervjuisao nekoliko stranih boraca iz legije koji su naveli da, iako su odlučni da se i dalje bore protiv Rusa, nestašice namirnica, kašnjenje u prijemu oružja sa Zapada i frustracija zbog komunikacije su im "uticali na duh" posle više meseci rata. Bilo je onih koji su se žalili da su kontraofanzivne strategije često potkopavali stariji ukrajinski komandanti koji su insistirali da se drže zastarele taktike.

Strani borci kažu da moralu štete i konstantna ruska bombardovanja. Jedan Amerikanac koji se borio na Bliskom istoku, opisao je rusko granatiranje kao "najbližu stvar paklu koju sam ikada video“.

"Prividna nasumičnost udara pojačava osećaj među nekima da bi se preživljavanje moglo svesti na čistu sreću“, navodeo je NBC.

Druga grupa stranih vojnika koji se bore zajedno sa kijevskim snagama rekla je za NBC da je "porastao broj ljudi koji su uznemireni i imaju nizak moral, a to je delom i zbog načina na koji su Rusi izabrali da se bore“. Sam Kijev je procenio da ukrajinska strana gubi između 100 do 200 vojnika dnevno u najgorim sukobima i ti teški gubici su navodno narušili moral u redovima Legije stranaca ali i u drugim jedinicama ukrajinske vojske.

Još jedan faktor odvraćanja stranih boraca, prema NBC-u, je stav Rusije da će svi zarobljeni neukrajinski borci biti tretirani kao plaćenici, a ne kao neprijateljski borci kako je opisano u Ženevskoj konvenciji. Nakon što je Donjecka Narodna Republika izrekla smrtne kazne trojici stranih državljana zarobljenih na ratištima Donbasa, neki strani borci u Ukrajini sada kažu da bi više voleli smrt nego da budu zarobljeni. Međutim, nijedna smrtna presuda još nije izvršena, jer su žalbe optuženih u toku.

Jedan vojnik, veteran američke vojske, rekao je za NBC da uvek drži sakrivenu malu ručnu bombu koju planira da detonira ako ikada bude u opasnosti da bude uhvaćen.

Kurir.rs/NBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track