PEKING VAN SEBE ZBOG NAVODNE POSETE NENSI PELOSI TAJVANU Uputili oštro upozorenje, moguće blokiranje njenog sletanja u Tajpej?
Foto: EPA/SHAWN THEW

bes

PEKING VAN SEBE ZBOG NAVODNE POSETE NENSI PELOSI TAJVANU Uputili oštro upozorenje, moguće blokiranje njenog sletanja u Tajpej?

Planeta -

Kina je uputila oštro upozorenje administraciji Džoa Bajdena zbog moguće posete predsednice Predstavničkog doma americkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, saopštio je Fajnenšl tajms, a prenosi Rojters.

FT se poziva na izjave šest osoba kloje su upoznate sa upozorenjem Kine, ističući da su ona značajno jače intonirana nego pretnje koje je Peking ranije upućivao kada bi bio nezadovoljan američkom politikom ili potezima prema Tajvanu.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom.

Kina i Tajvan
Kina i Tajvanfoto: Boris Zerwann / Panthermedia / Profimedia

Kineska retorika sugerisala je ovoga puta mogući vojni odgovor, navodi se u tekstu britanskog lista koji se poziva na analize nekoliko osoba upoznatih sa situacijom.

Peking bi, tumači FT, mogao da pokuša da blokira sletanje Pelosi na teritoriju Tajvana ili da preduzme neke druge mere sa ciljem osujećivanja njenog dolaska, što uključuje i angažman borbenih lovaca koji bi presreli njen vojni avion kojim bi verovatno dolazila u Tajpej.

U Beloj kući, prema izvorima lista, još uvek analiziraju šta Peking zaista smera, odnosno misle li ozbiljno ili koriste snažnu retoriku kako bi odvratili Pelosi od ove posete.

Bela kuća, Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt departmenr odbili su da komentarišu pisanja FT-a, dok kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na Rojtersov upit u nedelju.

FT je u ponedeljak pisao da Pelosi planirada poseti Tajvan u avgustu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sledećeg dana da bi poseta Pelosi ozbiljno potkopao kineski suverenitet i teritorijalni integritet, kao i da će SAD u tom slučaju snositi posledice.

U sredu je američki predsednik Bajden rekao da planira da razgovara sa kineskim predsednikom Si ĐInpingom do kraja meseca.

Bajden je izrazio sumnju o tome da će Pelosi da poseti Tajvan.

Kako piše FT, Bela kuća i Savet za nacionalnu betbednost na čelu sa Džejkom Salivanom protive poseti Pelosi jer ne žele eskalaciju u ovom geopolitičkom trenutku.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track