PUTINOV OMILJENI TV VODITELJ SE JAVIO: Bitka za Herson će biti zanimljiva! Videćemo sve čari manevarskog rata u stepi!
Foto: Screenshot Telegram video

ukrajinska kontraofanziva

PUTINOV OMILJENI TV VODITELJ SE JAVIO: Bitka za Herson će biti zanimljiva! Videćemo sve čari manevarskog rata u stepi!

Planeta -

Vladimir Solovjev poznati ruski televizijski voditelj i osobu koju na Zapadu označavaju kao miljenika ruskog predsednika Vladimira Putina oglasio se u nedelju uveče podužim tekstom na kanalu Telegram.

Naime, Solovjev se oglasio povodom predstojeće ofanzive, kontraofanzive na jugu Ukrajine u Hersonskoj oblasti koja je predstojeći cilj Ukrajine koja sa tom ofanzivom želi da povrati tu oblast i upadne na Krim, zauzme ga i time munjevito porazi rusku vojsku.

Predstojeća bitka za Herson i šire za naš mostobran na desnoj obali Dnjepra obećava da će biti izuzetno zanimljiva. Za razliku od drugih sektora fronta, na ovom delu moći ćemo da vidimo sve čari manevarskog rata u stepi. S jedne strane, takve vojne operacije su prilično jednostavne, a sa druge zahtevaju visoku koordinaciju i inicijativu.

U mobilnom ratovanju u malim grupama, taktički uspeh se lako pretvara u operativni uspeh. Pouzdane komunikacije, izviđanje, nebo, brz manevar artiljerije i oklopnih grupa su ključ uspeha. Ko koga brže otkrije, dovede artiljeriju i avione, pobediće u prolaznoj bici u stepi.

Ipak, i dalje postoje sumnje da li će se Kijev odlučiti na veliku ofanzivu na jugu. S jedne strane, neophodno je da Vušnjici (pogrdni naziv za ukrajisnek vojnike, opaska autora) napreduju upravo u ovoj oblasti, a svaki dan kašnjenja smanjuje ionako iluzorne šanse za uspeh. S druge strane, ofanziva se veoma razlikuje od odbrane, a potreban nivo operativne veštine, obuka trupa i materijala je mnogo veći od onog koji je trenutno dostupan Oružanim snagama Ukrajine. Neuspešna ofanziva je bremenita ne samo ogromnim (čak i po standardima Oružanih snaga Ukrajine) gubicima, već i kolapsom čitavog fronta, ulaskom Oružanih snaga RF u operativni prostor i na jugu i u Donbas", napisao je Slovojev.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track