EVROPSKA UNIJA ODOBRILA VAKCINU PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: Dansko cepivo već u opticaju u nekim EU zemljama
Foto: Printscreen/YouTube

vanredna situacija

EVROPSKA UNIJA ODOBRILA VAKCINU PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: Dansko cepivo već u opticaju u nekim EU zemljama

Planeta -

Evropska komisija odobrila je upotrebu vakcine protiv malih boginja u borbi protiv majmunskih boginja nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom, saopštio je u ponedeljak danski proizvođač lekova koji je razvio cepivo.

"Evropska komisija je proširila dozvolu za stavljanje u promet vakcine kompanije protiv malih boginja, Imvanex, kako bi uključila zaštitu od majmunskih boginja” u skladu sa preporukom Evropske komisije za lekove, navodi se u saopštenju Bavarian Nordika (BN).

"Odobrenje... važi u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj", dodaje se u saopštenju.

SZO je u subotu proglasila epidemiju majmunskih boginja, koja je pogodila skoro 16.000 ljudi u 72 zemlje, globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom - što je uzbuna na najvišem nivou.

Vakcina Imvaneks je odobrena u EU od 2013. godine za prevenciju malih boginja. Smatralo se da je pogodna i za prevenciju majmunskih boginja zbog sličnosti ova dva virusa.

Majmunske boginje su manje opasne i zarazne od malih boginja, koje su iskorenjene 1980. godine.

Prvi simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima tokom pet dana. Potom se pojavljuju osip na licu, dlanovima i tabanima, zatim lezije, fleke i na kraju kraste.

Od početka maja zabeležen je porast zaraze majmunskim boginjama izvan zemalja zapadne i centralne Afrike u kojima je bolest dugo bila endemska.

EMA vrši naučnu procenu lekova i daje preporuku o tome da li bilo koji lek treba staviti na tržište ili ne. Međutim, prema zakonu EU, EMA nema ovlašćenja da stvarno dozvoli marketing u različitim zemljama EU. Evropska komisija je ovlađćena institucija i donosi pravno obavezujuću odluku na osnovu preporuke EMA.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track