MILIJARDER POKAZAO GRABEŽLJIV APETIT ZA OPLJAČKANIM ARTEFAKTIMA: Amerikanci vratili Italiji ukradene predmete vredne 14 miliona
Foto: Printscreen/Twitter

pljačkaš grobnica

MILIJARDER POKAZAO GRABEŽLJIV APETIT ZA OPLJAČKANIM ARTEFAKTIMA: Amerikanci vratili Italiji ukradene predmete vredne 14 miliona

Planeta -

Zvaničnici Njujorka vratili su Italiji ukradene antikvitete u vrednosti od skoro 14 miliona dolara, uključujući desetine artefakata zaplenjenih od američkog milijardera Majkla Štajnharda.

Više od trećine od 142 predmeta koji su vraćeni pripadalo je bivšem menadžeru hedž fonda, koji je nekada bio među najistaknutijim svetskim kolekcionarima drevne umetnosti, saopšteno je iz kancelarije okružnog tužioca Menhetna.

Među vraćenim artefaktima je i freska stara 2.000 godina koja prikazuje mladog Herkula kako davi zmiju. Procenjuje se da je vredna milion dolara i da je ukradena sa arheološkog nalazišta u blizini italijanskog Vezuva 1995. godine.

Kasnije te godine, Štajnhard je kupio delo, a da nije video dokaze o istoriji njegovog vlasništva, tvrde istražitelji. Među vraćenim predmetima bilo je još 47 predmeta iz njegove kolekcije.

U saopštenju, generalni konzul Italije u Njujorku Fabricio Di Mikele rekao je da je restitucija "veoma važna za našu zemlju".

Saopštenje je usledilo nakon višegodišnje istrage protiv Štajnharta, koji je izbegao optužbe nakon što je predao 180 artefakata, čija je vrednost procenjena na 70 miliona dolara, i pristao na ono što su zvaničnici nazvali "doživotnom" zabranom kupovine antikviteta.

Poslednjih meseci, predmeti iz njegove kolekcije - od statua i skulptura, do zlatnih maski, zdela i ceremonijalnih posuda - vraćeni su u zemlje porekla uključujući Irak, Izrael i Tursku.

Među njima je bila i mermerna statua ženske glave sa velom vredna 1,2 miliona dolara, koja je vraćena u Libiju u januaru. Kaciga za koju se smatralo da je pripadala ocu Aleksandra Velikog, Filipu Makedonskom, u međuvremenu je vraćena Bugarskoj. U februaru je 47 predmeta iz Štajnhardove kolekcije vraćeno u Grčku, uključujući retku statuu vrednu 14 miliona dolara.

Vlasti su otkrile da je posedovao opljačkane artefakte koje je 12 kriminalnih mreža prokrijumčarilo iz 11 zemalja.

Po završetku istrage u decembru, tadašnji okružni tužilac Menhetna rekao je da je milijarder "pokazao grabežljiv apetit za opljačkanim artefaktima ne mareći za zakonitost svojih postupaka, legitimnost komada koje je kupovao i prodavao, ili tešku kulturnu štetu koju je naneo širom sveta".

U izjavi dostavljenoj CNN, Štajnhardovi advokati su tada naveli da je njihov klijent zadovoljan što je istraga završena bez ikakvih optužbi "i što će stvari koje su drugi pogrešno uzeli biti vraćeni u svoje matične zemlje“.

Štanhard i advokati tvrde da su "mnogi“ dileri od kojih je kupio ukradene artefakte "dali konkretne izjave" u vezi sa poreklom predmeta i da zbog toga što su lažne, milijarder "zadržava pravo da traži kompenzaciju" od njih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track