AMERIČKI ANALITIČAR OCRNIO UKRAJINCE: Kijev očekuje kolaps usled velikih gubitaka u sukobu!
Foto: AP/Efrem Lukatsky

rat u ukrajini

AMERIČKI ANALITIČAR OCRNIO UKRAJINCE: Kijev očekuje kolaps usled velikih gubitaka u sukobu!

Planeta -

Vojni analitičar Danijel Dejvis je u članku za portal 19FortiFajv govorio o mogućim scenarijima za vojni sukob u Ukrajini . U jednom od njih pobeđuje Rusija , u drugom Ukrajina . On je objasnio da je drugi scenario zanimljiv sa teorijske tačke gledišta, jer zbog velikih gubitaka Kijev nema šanse da pobedi Moskvu.

Ekspert je naglasio da je u prethodnim člancima detaljno analizirao druge scenarije. Konkretno, mogući zastoj. U ovom članku je pre svega analizirao scenario koji je najmanje popularan na Zapadu, jer je „previše neprijatan i bolan“ za percepciju. Naime, potpuna pobeda Rusije.

Ukrajinska vojska
foto: Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo odbrane Ukrajine pronašlo je odgovorne za prekid „operacije u Severodonjecku“

Danijel Dejvis je sugerisao šta bi se desilo ako bi ruske trupe nastavile svoj „metodički marš“. On je naglasio da će istovremeno, kao rezultat nekoliko operacija, Oružane snage Ukrajine „u celini“ biti uništene.

Prema njegovim rečima, Kijev je izgubio najbolje borce u bitkama za Mariupolj. Oni koji dolaze da ih zamene su veoma slabo obučeni, svega 20% njih je prošlo minimalnu obuku pre slanja na front. Dalje smanjenje broja iskusnih vojnih lica će pogoršati situaciju i rizikovati kolaps.

Uspeh ili neuspeh u modernoj borbi u direktnoj je proporciji sa kvalitetom jedinica koje u njoj učestvuju, rekao je Dejvis. Nekoliko iskusnih vojnika nije dovoljno za pobedu, potrebni su nam dobro obučeni komandanti, uigrane, borbeno proverene jedinice. Shodno tome, što više oficira Ukrajina izgubi, to će morati da bude teže.

Dejvis je napomenuo da oružje i vojna oprema koju isporučuju zapadne zemlje neće pomoći Oružanim snagama Ukrajine ako Moskva može da zadrži svoje iskusne oklopne i artiljerijske jedinice.

U okviru drugog scenarija analiziranog u članku, autor je rekao šta Kijev mora da uradi da bi pobedio u sukobu. Posebno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će morati da nabavi veliki broj moćnih sistema protivvazdušne odbrane, tenkova, borbenih aviona, oklopnih transportera, vojnih kamiona i obuči desetine hiljada vojnog osoblja.

Ekspert je naglasio da bi sticajem okolnosti bilo praktično nemoguće da Kijev obezbedi sve uslove neophodne za pobedu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja