ARAPI ODBILI ZAPADNU CENZURU: Traženo da ne potpisuju ništa sa Rusima, čak i da se NE SLIKAJU ZAJEDNO! VIDEO
Lavrov sa svojim egipatskim kolegom Šukrijem, Foto: EPA-EFE/Mohamed Hossam

sergej lavrov

ARAPI ODBILI ZAPADNU CENZURU: Traženo da ne potpisuju ništa sa Rusima, čak i da se NE SLIKAJU ZAJEDNO! VIDEO

Planeta -

Zapadne zemlje pokušale su da zabrane arapskim zvaničnicima mogućnost fotografisanja sa ruskim kolegama, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Egiptu u nedelju.

Lavrov je otkrio da mu je pre odlaska u Kairo pokazan dokument Arapske lige, koja ima sedište u egipatskoj prestonici, koji govori o „inicijativi… grupe ambasadora SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i predstavnika EU“.

„To je zahtevalo od naših arapskih prijatelja, prvo da osude, drugo, da odbace određene akcije Rusije. I ova inicijativa je posebno naglasila da ne treba da potpisuju nikakve dokumente sa nama i da se slikaju sa nama“, istakao je ruski ministar posle razgovora sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, prenosi RT

On je takođe podsetio kako je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nedavno opisala fotografiju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa ruskim i iranskim kolegama Vladimirom Putinom i Ebrahimom Raisijem kao „izazov”. Berbok je dodala da joj je takva slika „nerazumljiva“.

„Oni su opsednuti tim fotografijama“, rekao je Lavrov o Zapadu. „Ovo nije pitanje iz sfere diplomatije; to je druga grana proučavanja ljudske prirode“, dodao je on.

Kasnije tokom dana, ruski diplomata se sastao sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, rekavši fotografima: „Momci, čuo sam da ne biste trebali da me slikate.

Ova primedba je izazvala smeh u prostoriji, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je podelila trenutak na svom Telegram kanalu.

Zaharova je savetovala fotografe da svoje slike pošalju direktno američkom Stejt departmentu, za koji je rekla da je posebno zabrinuta da bi Moskva mogla da koristi slike u propagandne svrhe. „Mogu da ih i sami koriste“, dodala je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track