RUSKOM POSTROJENJU NI MOĆNI HIMARS NE MOŽE NIŠTA: Britanski obaveštajci trde da je bitan za rat u Ukrajini, evo šta ga štiti!
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

jasno

RUSKOM POSTROJENJU NI MOĆNI HIMARS NE MOŽE NIŠTA: Britanski obaveštajci trde da je bitan za rat u Ukrajini, evo šta ga štiti!

Planeta -

Britanski obaveštajci identifikovali su skladište u kome su u toku popravke na stotinama ruskih tenkova, oklopnih transportera i vojnih kamiona koji su onesposobljeni u borbama tokom petomesečne invazije Moskve na Ukrajinu.

Vojno postrojenje za renoviranje i renoviranje moglo bi da bude idealna meta za HIMARS — američki artiljerijski raketni sistem M-142 visoke pokretljivosti koji su ukrajinski zvaničnici opisali kao „ono što menja stvari“ na bojnom polju.

Ali postoji caka.

U ponedeljak su zvaničnici britanske vojne obaveštajne službe rekli da se rusko skladište za popravke nalazi u blizini sela Barvinok, koje se nalazi unutar Rusije, oko 10 kilometara od ukrajinske granice.

S obzirom na to da je Kijev obećao da neće napadati ciljeve unutar Rusije koristeći raketne sisteme koje isporučuju SAD i drugi saveznici u NATO-u, situacija naglašava složenost tekućeg rata u Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane identifikovalo je rusko skladište za popravke u obaveštajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru u ponedeljak, prenosi Vašington tajms.

U ažuriranju se navodi da se vode „borbe bez pobednika“ u istočnim i južnim regionima Ukrajine i da se „ruski komandanti i dalje suočavaju sa dilemom“ da li da finansiraju svoje ofanzivne operacije na ukrajinskom istoku ili da pojačaju odbranu Rusije na zapadu zemlje.

„Pored svojih dobro dokumentovanih kadrovskih problema, Rusija verovatno nastavlja da se bori da izvuče i popravi hiljade borbenih vozila koja su oštećena u akciji u Ukrajini“, dodaje se u obaveštajnom ažuriranju.

„Najmanje 300 oštećenih vozila bilo je prisutno“ u depou za popravku identifikovanom u blizini ruskog sela Barvinok, uključujući „tenkove, oklopne transportere i kamione“.+

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track