NAJVEĆA UKRAJINSKA TERMOELEKTRANA U RUKAMA RUSA: U zauzimanju Vuhlehirske TE učestvovale i trupe Vagnerovaca VIDEO
Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

rat u Ukrajini

NAJVEĆA UKRAJINSKA TERMOELEKTRANA U RUKAMA RUSA: U zauzimanju Vuhlehirske TE učestvovale i trupe Vagnerovaca VIDEO

Planeta -

Najpre su lokalni mediji Donjecke NR i Luganske NR, a potom i ruske Pravde objavili da su „ruske trupe, jedinice Luganske NR i Donjecke NR i dobrovoljačke jedinice“ preuzele kontrolu nad strateški važnom Vuhlehirskom termoelektranom:

„Ukrajinske trupe su bile prinuđene da u potpunosti napuste elektranu.

To je najveća termoelektrana na ugalj u Ukrajini, sa predratnom snagom od 3,6 MV, što bi bilo više od pet puta više od snage Nuklearne elektrane Krško. Lokacija termoelektrane se dugo nalazila u zoni brutalnih borbi ruskih i ukrajinskih trupa u Donbasu na istoku Ukrajine.

Elektrana se nalazi nedaleko od grada Bahmuta, odnosno nešto od Sjeverodonjeka i Lisičanska na jugu.

Da je Vuhlehirska nuklearka zaista pala, odnosno da nije reč o propagandi, postalo je jasno, kako je primetio DPA, onog trenutka kada ukrajinska Vrhovna komanda to sinoć nije pomenula u svom izveštaju. Umesto toga, navodi se da se borbe sada vode u malo zapadnijem gradu Smihirja.

Nakon toga, video i foto materijal iz okupirane termoelektrane u kojoj su se mogli videti članovi privatne ruske grupe Vagner. Poslednjih dana Ukrinform je izvestio da „ruske trupe trpe dalje gubitke u pokušajima da zauzmu“ ovu termoelektranu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RTL.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track