U ISTANBULU OTVOREN CENTAR ZA KONTROLU IZVOZA UKRAJINSKOG ŽITA: Prve isporuke se očekuju krajem sedmice
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

U ISTANBULU OTVOREN CENTAR ZA KONTROLU IZVOZA UKRAJINSKOG ŽITA: Prve isporuke se očekuju krajem sedmice

Planeta -

Zajednički koordinacioni centar (JCC) za kontrolu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora, dogovoren sporazumom Ukrajine i Rusije uz posredovanje Turske i UN-a, danas je zvanično otvoren u Istanbulu i prve isporuke očekuju se krajem nedelje.

Nastavljaju se pripreme za prihvat prvih isporuka koje će brodovima krenuti iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar, otvarajući Centar.

Akar je rekao da je cilj istanbulskog nadzornog centra da zagarantuje bezbednu isporuku žitarica iz tri ukrajinske luke, gde čeka više od 25 miliona tona.

Centar se nalazi u jednoj vojnoj akademiji i vodiće ga "pet predstavnika iz Rusije, Ukrajine, UN i Turske, ali i vojnici i civili", pojasnio je turski ministar.

"Svi koji će ovde raditi svesni su toga da će u njih biti uprte oči celog sveta", jer Centar ima posebnu važnost za svet, rekao je on i dodao da se nada da će Centar "na najbolji mogući način doprineti zadovoljenju humanitarnih potreba i globalnog mira".

Turski ministar obrane rekao je i da, u ovoj fazi nema potrebe za razminiranjem luka. Prema njegovim rečima konvoji će krenuti iz ukrajinskih luka Odese, Černomorska i Južne.

Ukrajinska mornarica objavila je da su ove tri ukrajinske luke "nastavile sa radom".

U skladu sa potpisanim sporazumima, Centar za izvoz žita biće nadležan za inspekciju brodova koji kreću iz Istanbula ili dolaze tamo. Na taj način će se garantovati da brodovi prevoze isključivo žito.

Turski zvaničnici su rekli da se očekuje da prvi brodovi isplove iz ukrajinskih luka krajem sedmice.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track