SKOČILA CENA NAFTE "Crno zlato" povoljnije za kupce koji ne trguju dolarima
Foto: Shutterstock

kriza

SKOČILA CENA NAFTE "Crno zlato" povoljnije za kupce koji ne trguju dolarima

Planeta -

Cene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima dok se pažnja investitora seli na sastanak OPEC+ sledeće sedmice, uz slabe izglede da će doći do povećanja njihove ponude.

Cena barela nafte na londonskom tržištu prema ugovorima za isporuke u septembru, koji danas ističu, porasla je 2,44 dolara, na 109,58 dolara. Prema ugovorima za isporuke u oktobru, cena je porasla 2,30 posto, na 104,13 dolara.

Na američkom tržištu barel je poskupeo 2,3 posto, na 98,59 dolara.

Cene su na oba tržišta na putu drugog mesečnog gubitka i to za 4,6 posto, odnosno 6,8 posto.

Slabiji dolar i rast cena deonica takođe su podstakle skok cena nafte. Pad dolara, naime, čini naftu jeftinijom za kupce koji imaju druge valute.

Ključni pokretač na tržištu biće sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera predvođenih Rusijom, zajedno poznatih kao OPEC+, zakazan za 3. avgust.

Nezvanično se navodi da će grupa razmotriti zadržavanje proizvodnje nafte u septembru na istom nivou ili da će eventualno doći do skromnog povećanja.

Odluka da se ne poveća proizvodnja razočarala bi SAD, nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Saudijsku Arabiju u nadi da će postići dogovor o puštanju dodatnih barela na tržište.

Analitičari međutim smatraju da će OPEC+ teško povećati smabdevanje, budući da mnoge članice već imaju teškoća da ispune proizvodne kvote.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track