NAJVEĆA AJKULA NA SVETU NIJE MESOŽDER?! Nežni div okeana više voli alge od rakova
Foto: Printscreen/YouTube

zanimljiva nauka

NAJVEĆA AJKULA NA SVETU NIJE MESOŽDER?! Nežni div okeana više voli alge od rakova

Planeta -

Najveća ajkula u našim okeanima već ima reputaciju nežnog diva, a izgleda da je i "nežnija" prema drugim životinjskim vrstama nego što se mislilo.

Kit ajkula (Rhincodon typus) se hrani filtriranjem vode, a do sada se smatralo da se tom prilikom mahom hrani sićušnim životinjama.

Naučnike je zanimalo da li je taj vegetarijanski deo njihove ishrane samo dodatak mesu ili im je potreban za zdravo funkcioniranje.

Zbog toga su analizirali uzorke izmeta i kože i ustanovili šta zapravo ovaj deset metara dugi morski pas iskoristi nakon što filtrira neverovatne količine vode, piše Sajens Alert.

"Izmet je pokazao da konzumiraju planktonske rakove, ali zanimljivo je da smo ustanovili da ih baš ne metaboliziraju", rekla je biolog Peti Virču sa Univerziteta Tasmanija.

Umesto toga, izgleda da kit ajkule zapravo koriste veliku količinu hranjivih materija iz algi.

"Sada moramo ponovno da preispitamo čime se tačni kit ajkule hrane i šta rade na otvorenom okeanu", rekao je biolog Mark Mikan sa Australijskog instituta za nauku o moru.

Analiza tkiva koju su proveli Mikan i njegove kolege takođe je pokazala profil masnih kiselina koji je više odgovarao svaštojedima nego mesožderima.

U studiji iz 2019. koja je proučavala uzorke tkiva tih životinja otkriveno je da se kit ajkule hrane barem nekim organizmima koji su nisko u lancu ishrane, poput biljaka i algi.

Kit ajkule nisu jedini morski psi koji su svaštojedi. Čekićarke (Sphyrna tiburo) također konzumiraju značajnu količinu morske trave. Ove životinje često progutaju biljke prilikom lova na mali plen poput rakova, mekušaca i riba koji se kriju u gustoj morskoj travi.

Zbog toga što moraju da konzumiraju i određeni deo biljaka prilikom lova, verovatno su razvili mogućnost i da ih svare.

Naučnici smatraju da se to dogodilo i sa kit ajkulama. Tokom svoje evolucije, možda su prvobitno jele alge kako bi svarile životinje kojena njima žive, a nakon nekog vremena su počele da jedu i same biljke i iz njih koriste hranjive materije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track