JOŠ JEDNA ŽRTVA MAJMUNSKIH BOGINJA U EVROPI: Bolesti podlegao Španac, ukupan broj žrtava u svetu - osam!
Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

epidemija

JOŠ JEDNA ŽRTVA MAJMUNSKIH BOGINJA U EVROPI: Bolesti podlegao Španac, ukupan broj žrtava u svetu - osam!

Planeta -

Druga osoba zaražena majmunskim boginjama preminula je u Španiji, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje, dan nakon što je objavljen prvi smrtni slučaj. „Od 3.750 pacijenata, 120 je hospitalizovano, a dvoje je preminulo“, navodi se u najnovijem izveštaju Centra za hitne slučajeve Ministarstva zdravlja, ne precizirajući kada je drugi pacijent preminuo.

Ovo su prve dve osobe u Evropi koje su umrle od majmunskih boginja. U petak su Brazil i Španija prijavili prve smrtne slučajeve od majmunskih boginja van Afrike. Uključujući dva smrtna slučaja u Španiji, od maja u svetu je zabeleženo osam smrtnih slučajeva, od kojih je prvih pet u Africi, gde je bolest endemska i prvi put otkrivena kod muškarca 1970. godine.

Španija je jedna od zemalja sa najviše slučajeva u svetu. Najviše zaraženih je u Evropi, gde je 70 odsto od 18.000 slučajeva otkrivenih od početka maja, a 25 odsto u dve Amerike, saopštio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

U većini slučajeva, pacijenti su muškarci koji su imali seks sa drugim muškarcima, relativno su mladi i žive u gradovima.

Regionalna kancelarija SZO za Evropu saopštila je u subotu da se može očekivati porast smrtnosti od majmunskih boginja. Međutim, organizacija naglašava da su teške komplikacije veoma retke.

„S obzirom na kontinuirano širenje majmunskih boginja u Evropi, očekujemo još smrtnih slučajeva“, rekla je Ketrin Smolvud, službenica SZO za hitne slučajeve za Evropu. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je prošle nedelje da epidemija majmunskih boginja predstavlja globalnu pretnju po zdravlje.

U SAD je guverner države Njujork, gde se beleži četvrtina ukupnih slučajeva boginja majmuna u SAD, proglasio vanredno stanje u toj saveznoj državi zbog širenja epidemije. „Proglašavam vanredno stanje kako bih ojačao naše tekuće napore u borbi protiv izbijanja majmunskih boginja“, napisala je Keti Hočul na Tviteru kasno u petak.

Od 29. jula, država Njujork je imala 1.383 potvrđena slučaja boginja majmuna, navodi se na veb stranici Ministarstva zdravlja države.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track