RUSI PRONAŠLI RUPU U ZIDU SANKCIJA Finci neodlučni, čekaju premijerku da se vrati sa godišnjeg: Ukinuti šoping turizam ili ne?
Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

šta uraditi?

RUSI PRONAŠLI RUPU U ZIDU SANKCIJA Finci neodlučni, čekaju premijerku da se vrati sa godišnjeg: Ukinuti šoping turizam ili ne?

Planeta -

Finska vlada našla se pod ogromnim pritiskom javnosti, ali i političara, da blokira istočnu granicu EU sa Rusijom i tako zatvori očiglednu "rupu" rupu u paketu sankcija nametnutih Moskvi, piše Juronjuz.

Rusija je sredinom jula ublažila kovid mere na granicama, prvi put od početka pandemije, pa Rusi sa šengenskim vizama sada mogu legalno da pređu granicu autobusom ili automobilom, ali ne mogu da putuju u zemlje EU avionom ili vozom.

"Rusi su počeli da dolaze. Šoping turizam je uvek bio jedan od glavnih razloga zašto Rusi dolaze u Finsku, bez obzira da li je u pitanju dolazak samo na jedan dan", rekao je Juho Pesonen, profesor turizma na Univerzitetu i stočne Finske.

Pritom nije reč o velikim brojkama: u julu je registrovano 176.000 prelazaka granice. To je mnogo manje nego pre pandemije kada je 2019. bilo zabeleženo 950.000 prelazaka granice.

Lapenranta, najveći grad jugoistoka Finske, zarađivao je milion evra dnevno pre pandemije zahvaljujući ruskim kupcima. Značajna je činjenica da Rusi uopšte dolaze u Finsku, jedinu preostalu članicu EU koja još uvek izdaje turističke vize (ukupno 13.000 ove godine), dok su druge zemlje poput Poljske i baltičkih država, ukinule takvu praksu.

Kako je nagovestio portparol Kremlja, Moskva će "reagovati veoma negativno" ako Helsinki odluči da suspenduje program viza za ruske državljane.

Najvažnije političke stranke u Finskoj smatraju da treba zaustaviti ruski šoping turizam obustavom viznog programa. Takav stav donekle potkopava činjenica da približno 100.000 Rusa već imaju finsku šengensku vizu, a stotine hiljada drugih imaju šengenske vize koje su im izdale druge zemlje.

Čini se da finska vlada želi da sačeka da EU zauzme zajednički stav po tom pitanju, s obzirom na to da je premijerka Sana Marin trenutno na godišnjem odmoru, a stiče se utisak da njena zamenika nije sklona da bude jezičak na vagi.

0710538131, Rusi, finski supermarket
foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Opozicioni političar Kai Mikanen smatra da je izuzetno važno poslati poruku Rusima. "Ovo nije crno-belo pitanje. Glavni problem je što bi se ukidanjem viza mogao probuditi bes ruskih državljana prema nama, umesto prema Putinovom režimu i politici", rekao je on Juronjuzu.

"Ali, moramo da pokažemo Rusima da kao nacija imaju odgovornost da osude trenutni režim i njegovu politiku dok traje rat u Ukrajini", poručio je on.

Pre pandemije, ruski državljani koji žive u blizini granice, koja se proteže na 1340 kilometara, često su dolazili na odmor preko vikenda u Finsku ili u kupovinu. U razdoblju između 2012. i 2014. godine, kada je rublja bila relativno jaka u odnosu na evro, toliko je Rusa dolazilo u Finsku da je pokrenuta veb stranica na kojoj su objavljivali ruske automobile koji su nepropisno parkirani u Lapenranti.

Neke finske kompanije odlučile su da iskoriste ponovni dolazak Rusa ali je fotografija 10 kilograma šećera na paletama koji "čeka" Ruse pogođene ekonomskim sankcijama, koja je objavljena na društvenim mrežama, naišla na ogorčene komentare.

"Mnogi su ljutiti na Ruse, ali firme moraju da se prilagode situaciji. Niko ne zna što će biti iduće nedelje, meseca, godine Ne može se predvidjeti politika prema Rusiji", upozorio je Juho Pesonen.

"Ako pogledamo Ruse koji dolaze u Finsku, mnogi se bave šoping turizmom. Kao preduzetnik, bilo bi mudro da prodaje one proizvode koje Rusi traže, poput kafe ili šećera“, dodao je on.

Dok finski supermarketi trpaju police namirnicama u iščekivanju navale kupaca iz Rusije, autobusni prevoznici iz Sankt Peterburga tvrde da su autobusi na linijama prema Finskoj krcati.

Neki vlasnici lokalnih supermarketa protive se ideji da se Rusima onemogući ulazak u Finsku, naročlito jer su osetili ekonomske posledice njihovog odsustva tokom pandemije.

"To je najapsurdnija ideja ikad. Što će dobiti ako izoluju obične Ruse", pita se Mohamad Darvich, vlasnik Laplandia Marketa, udaljenog tek nekoliko minuta od granice. "Oni [koji pozivaju na zabranu viza] prave veliki problem lokalnom stanovništvu i firmama".

Kurir.rs/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track