MOĆNA RAKETA KOJA ĆE OJAČATI RUSKU POMORKU FLOTU - Šta se sve zna o Cirkonu?
Foto: Youtube prtscr / Телеканал Звезда

putin najavio

MOĆNA RAKETA KOJA ĆE OJAČATI RUSKU POMORKU FLOTU - Šta se sve zna o Cirkonu?

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će ruska pomorska flota početi da dobija nove hipersonične krstareće rakete Cirkon u narednim mesecima.

Šta je tačno Cirkon?

Zvanično poznato kao 3M22 Cirkon, novo naoružanje je protivbrodska hipersonična raketa koja se lansira sa mora. Cirkon je prvi put probno lansiran u januaru 2020. godine, kada je jedan ispaljen sa ratnog broda u severnom Barencovom moru i uspešno pogodio metu na poligonima za obuku na obali udaljenoj nekih 500 kilometara, piše RT.

Šta sve može ova raketa?

Cirkon može da putuje hipersoničnim brzinama koje dostižu najmanje 9 maha – nešto više od 11.000 km/h – dok zadržava sposobnost manevrisanja. Takva brzina čini projektil praktično nemogućim za presretanje – i, verovatno, čak i otkrivanje – bilo kojom postojećom protivvazdušnom odbranom, koja je dizajnirana da se bori sa mnogo sporijim raketama.

Zamišljen kao protivbrodska krstareća raketa, Cirkon je navodno prilično svestran i sposoban je da pogodi i pomorske i kopnene ciljeve.

Cirkon
Cirkonfoto: Profimeida / Russian Defence Ministry

Koje platforme će nositi nove rakete?

Prema Putinovim rečima, prvi brod koji će nositi Cirkon biće Admiral Gorškov, moderna raketna fregata ruske Severne flote. Osim na površinskim brodovima, hipersonično oružje biće raspoređeno i na ruskim podmornicama.

Prvo podmorničko probno lansiranje Cirkona izveo je Severodvinsk na nuklearni pogon u oktobru 2021. Rakete Cirkon se navodno uklapaju u standardne cevne lansere koji se koriste za ispaljivanje druge municije koju koriste ruske oružane snage, kao što su krstareće rakete Kalibr ili protivbrodske rakete Oniks.

U teoriji, takva kompatibilnost omogućava da se Cirkon ugradi na bilo koji od brodova ruske mornarice koji nose krstareće rakete.

Koji je operativni domet Cirkona?

Operativni domet nove rakete Moskva nikada nije eksplicitno saopštila. U februaru je Igor Krohmal, komandant Admirala Gorškova, naveo da je maksimalna udaljenost koju može da pređe 1.500 km (932 milje).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track