RUSIJA KORISTI NUKLEARNI ŠTIT U UKRAJINI! Oglasio se Blinken: Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru
Foto: EPA / Sergei Supinsky

rat u ukrajini

RUSIJA KORISTI NUKLEARNI ŠTIT U UKRAJINI! Oglasio se Blinken: Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru

Planeta -

SAD su optužile Rusiju da koristi najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu kao "nuklearni štit" stacioniranjem trupa i sprečavanjem ukrajinskih snagaa da uzvrate, rizikujući da naprave veliku nuklearnu katastrofu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute što je nuklearna elektrana u Zaporožju sada ruska vojna baza koja se koristi za gađanje obližnjih ukrajinskih snaga.

Blinken
Blinkenfoto: EPA / MARTIAL TREZZINI

- Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani, rekao je Blinken novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u Njujorku u ponedeljak.

Rusija ide dalje od korišćenja "ljudskog štita", rekao je Blinken, istakavši da je reč o "nuklearnom štitu".

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24. februara.

Rat je takođe izazvao globalnu prehrambenu krizu, pri čemu Rusija i Ukrajina proizvode oko trećinu svetske pšenice, dok su zapadne sankcije Rusiji, glavnom dobavljaču energije u Evropi, uzrokovale globalnu energetsku krizu.

Prvi brodovi sa žitom

Prvi brod koji će prevoziti ukrajinsko žito kroz Crno more otkako je Rusija izvršila invaziju pre pet meseci napustio je u ponedeljak luku Odesa na putu za Liban, prema sporazumu koji je potpisan 22. jula.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača pšenice pa su ruskom blokadom njenih crnomorskih luka od početka rata bile ugrožene siromašne zemlje zavisne o ukrajinskim žitaricama.

Brod Razoni, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, putovaće do Tripolija u Libanu sa 26.527 tona žita.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track