POZNATA SUDBINA AJKULE UBICE IZ HURGADE: Srbi iz Egipta otkrili detalje zvanične istrage NAPAD NA RUMUNKU IPAK LAŽNA VEST?!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

pojačana kontrola

POZNATA SUDBINA AJKULE UBICE IZ HURGADE: Srbi iz Egipta otkrili detalje zvanične istrage NAPAD NA RUMUNKU IPAK LAŽNA VEST?!

Planeta -

Vest da su dve žene preminule kad ih je u moru kod Hurgade ujela ajkula izazvala je strah kod velikog dela srpskih turista.

Međutim, srpski turistički vodiči koji rade u Egiptu, tvrde da informacija koju su prenele svetske agencije da je ajkula Austrijanki (68) otkinula ruku i nogu - nije tačna. Ističu da je napad ajkule u Hurgadi izuzetno redak slučaj i da je ovo prvi put u poslednjih 30 godina da je ajkula napala čoveka.

Početkom jula svet je obišla vest da je Austrijanka preminula nakon što joj je ajkula otkinula ruku i nogu dok je plivala u moru u letovalištu Sal Hašiš kod Hurgade, međutim, turistički vodiči u Egiptu tvrde da to nije tačno.

- Bio sam na konferenciji povodom napada ajkule koja je bila održana u ministarstvu i tu su izdali zvanično saopštenje da je Austrijanka imala dva ugriza, jedan za ruku, a drugi za nogu. Nije joj otkinuta noga niti je žena pojedena. Žena je na dva mesta ugrižena i umrla je od infarkta. To je zvanično saopštenje i egipatske vlade i austrijske ambasade ovde u Egiptu - kaže vodič Dejan Maksimović.

Drugi turistički vodič Nebojša Jojić tvrdi da nije reč o napadu već o kontaktu jer su na telu žene pronađena "dva blaža ugriza".

- Žena ne bi ni iskrvarila. Sigurno bi preživela kontakt da je od napora ili od straha nije izdalo srce - rekao je Jojić napomenuvši da je Austrijanka "bila u godinama".

Maksimović takođe smatra da je napad prejaka reč, ali svestan je da je teško drugačije opisati nešto što se završi smrću.

- Ajkule nemaju prste i da bi osetile nešto moraju da zagrizu. Čim zagrizu čoveka, pljunu ga istog sekunda, jer mi nismo na njihovom meniju. E, tu je problem, kad vas zagrize neko, koliko brzo može da se podveže ta rana, a da čovek ne iskrvari - kaže Maksimović.

Šta je sa 40-godišnjom Rumunkom?

Dan nakon napada na Austrijanku stigla je vest da se na nekih 600 metara udaljenosti dogodio još jedan napad. Nastradala je Rumunka (40), a to su takođe prenele svetske novinske agencije pozivajući se na egipatske vlasti, ali i zvanično saopštenje rumunskog Ministarstva spoljnih poslova.

Maksimović navodi da u Egiptu za taj slučaj nije čuo. Jojić jeste, ali ističe da lokalne vlasti smatraju da se ta žena utopila.

- Druga žena koja je pronađena na obali, nije, barem ovde u Egiptu, ni na jedan način povezana sa prvim slučajem nesrećne Austrijanke - kaže Jojić i dodaje da su mediji "tražeći spektakl i senzaciju" to predstavili kao dvostruki napad, ali da nema nikakvih dokaza koji tome idu u prilog.

Ajkula isterana iz zaliva?

Odmah nakon napada svetski mediji preneli su da je deo obale zatvoren, a da vlasti preduzimaju sve neophodne mere, a to podrazumeva pojačanu kontrolu iz vazduha i pojačano prisustvo pomorskih službi.

Maksimović napominje da su egipatske vlasti sprovele temeljno pretraživanje kompletnog zaliva.

- Sa roniocima i brodovima i sad su sigurni da nema ajkule i da je izbačena iz zaliva. Nisu je konkretno uhvatili, ali su je izbacili iz zaliva - rekao je Maksimović.

Naši vodiči poručuju da razloga za strah nema jer je ovo prvi slučaj napada ajkule u Hurgadi u poslednjih tridesetak godina.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track