ZABORAVLJENA AMERIČKA NASTAVNICA TRUNE U RUSKOM ZATVORU: Puštena uz kauciju pa opet uhapšena! Evo zašto robija
Foto: Printscreen/Facebook

pokušala da pobegne

ZABORAVLJENA AMERIČKA NASTAVNICA TRUNE U RUSKOM ZATVORU: Puštena uz kauciju pa opet uhapšena! Evo zašto robija

Planeta -

Kada je ruska aktivistkinja za ljudska prava Jekaterina Kaljugina 4. aprila stigla u jedan zatvorski centar u Moskvi kako bi razgovarala sa 31-godišnjom američkom košarkašicom Britni Griner, nije očekivala da će se upoznati i sa drugom Amerikankom koja kopni u ruskom zatvoru, piše magazin Pipl.

Za razliku od Griner, koja je bila mirna dok je razgovarala s Kaljuginom, 46-godišnja američka nastavnica Sarh Krivanek bila je vidno uznemirena. Tokom njihovog neplaniranog sastanka koji se održao u Zatvorskoj koloniji br. 1 nedaleko Moskve, gde Krivanek ružičasto obojenu ćeliju deli sa još šest žena, Kaljugina je saznala da je Krivanek uhapšena nakon što se 11. novembra 2021. godine posvađala sa svojim ruskim partnerom Mihailom Karavaevom.

"Zagrlila me je i rasplakala se", rekla je Kaljugina za Pipl. "Rekla je da su optužbe protiv nje neistinite i da je ona dobra osoba", dodala je Kaljugina.

Pravne muke

Krivanek je Kaljuginoj rekla da je njezin dečko Karavaev bio pijan kada ju je 11. novembra udario u lice.

"Kuhinjski nož je uzela kako bi se obranila. Zamahnula je i zakačila ga po nosu", rekla je Kaljugina, dodavši da je Karavaev pozvao policiju, koja je potom Krivanek uhapsila zato što mu je nanela povredu tek "nešto ozbiljniju od ogrebotine".

Prema pisanju ruskih medija, Krivanek je optužena za "nameru da nanese lakše telesne ozljede" kao i za "pretnju ubistvom ili nanošenjem teških telesnih povreda". Ruski mediji su naveli i da je Krivanek rekla da joj je žao zbog toga i da nije nameravala da ubije Karavaeva. Na sudu je rekla da se branila i da ju je Karavaev dan pre incidenta šutniraoo i udario u lice, da su joj ruke i noge bile pune masnica a tri prsta slomljena. Kaljugina kaže da su lekari nešto pre nego što je Krivanek uhapšena potvrdili njene povrede. Karavaev je povukao svoju prijavu protiv Krivanek, a na sudu rekao da mu nije bila namera da je napadne i da mu je žao zbog toga.

"Nisam se osećao kao da mi je život ugrožen. Ona je samo bila ljuta i pila je votku. Ja sam bio kriv", stajalo je u pisanoj izjavi koju je dao Karavaev i koju je Krivanek priložila uz žalbu.

"Bio sam pijan i ljut kada je policija razgovarala sa mnom, a i policajci su mi rekli da neće biti optužena", naveo je Karavaev.

Krivanek je puštena nakon što je platila kauciju i potpisala izjavu da pre suđenja neće napustiti Moskvu i da će se lepo ponašati.

Krišom odlazila u ambasadu

Prema pisanju ruskih medija, zvaničnici su o hapšenju Krivanek obavestili američku ambasadu u Moskvi kao i pod kojim uslovima je puštena na slobodu.

Kako se bojala da će završiti u zatvoru, Krivanek se za pomoć obratila američkoj ambasadi gde joj je rečeno da bi trebalo što pre da napusti Rusiju.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država rekao je časopisu Pipl da je Ministarstvo upoznato sa pisanjem ruskih medija o tome da je američka ambasada u Moskvi dobila informaciju da je Krivanek rečeno da ostane u Moskvi. Zvaničnik, međutim, osporava te tvrdnje.

"U trenutku kada je američka državljanka pokušala da napusti Rusiju, ambasada od ruskih vlasti nije bila dobila informaciju da ona ne sme da napusti zemlju, a ni da je uhapšena", rekao je zvaničnik.

Anita Martinez, prijateljica Sare Krivanek, rekla je da je ova više puta otišla u američku ambasadu kako bi se pripremila za odlazak iz Rusije.

"Krišom je odlazila u ambasadu i pokušavala da sakupi novac za avionsku kartu i slično. Pokušavala je sve to da uradi a da ohn (Karavaev) ne sazna", rekla je Martinez.

Kaljugina je rekla da je Krivanek verovala da može da napusti Rusiju iako joj je viza istekla budući da joj je rečeno da se istekle vize zbog pandemije koronavirusa automatski produžuju.

Krivanek je 15. decembra 2021. godine do aerodroma Šeremetjevo u Moskvu dopratio američki diplomata koga su ruski mediji identifikovali kao Luka Dejvisa, drugog sekretara konzularnog odeljenja ambasade. Dejvis je Krivanek navodno poslao mejl sa elektronskim aviokartama i detaljima putovanja. Ministarstvo spoljnih poslova SAD nije otkrilo identitet diplomate koji je Krivanek dopratio do aerodroma, ali je reklo da nije neobično da zaposleni ambasade Amerikancima pomognu da se vrate u Sjedinjene Države te da im posude novac kako bi platili put kući.

Uhapšena na aerodromu

Krivanek je na Šeremetjevo došla s pismom u kojem je pisalo da joj je američka vlada pozajmila 200 dolara kako bi mogla da otputuje u SAD, kao i da je njena destinacija Medisin Lodž, gradić u Kaznasu.

Krivanek se, međutim, nikada nije ukrcala na let za SAD. Rusi su joj oduzeli pasoš a potom i uhapsili jer je prekršila kauciju. Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD potvrdio je u decembru 2021. godine da je državljanin SAD uhapšen u Moskvi i da Ministarstvo prati situaciju.

Ruska televizija objavila je snimke na kojima se vidi Krivanek kako ulazi u automobil sa diplomatskim tablicama, stiže na aerodrom, ljubi se i pozdravlja sa Karavaevim a onda odlazi da se čekira u pratnji muškarca koga su mediji identifikovali kao Dejvisa. Na snimcima se videla i Krivanek kako razgleda fri šop. Martinez je sa Krivanek razgovarala preko mobilnog kada je uhapšena.

"Bile smo na video pozivu. Videla sam kako je odvode. Pričale smo jer se pripremala za odlazak. Bila je uzbuđena, ali zabrinuta jer su joj uzeli pasoš i nije bila sigurna da li će joj ga vratiti. Brinula se da je neće pustiti da ode i nisu", rekla je Martinez.

"Od tada ne znam šta se njom događa. Videla sam neko koškanje i čula je kako govori, "ne, ne". Nakon toga je neki muškarac pogledao u njen mobilni i nakon toga se ugasio".

Pismo iz zatvora

Krivanek je 7. februara 2022. neimenovanom rođaku poslala pismo u kojem je molila za pomoć. Tada se već nalazila u jednom moskovskom zatvorskom centru.

"Nazovi ambasadu u Vašingtonu i reci im da se američki državljanin nalazi u ruskom zatvoru i da me do danas niko nije posetio", navodi se u pismu.

Krivanek je od neimenovane osobe zatražila i da nazove svešenika iz Kolorado Springsa gde je nekada živeka kako bi se pomolio za nju. Zatražila je i da joj se iz specijalne onlajn prodavncie koja zatvorenike snabdeva potrepštinama nabave "šampon, WC papir, pasta za zube, sapun za pranje odeće, šećer, kafa, voće i povrće".

U pismu je molila rođaka da instalira Vatsap aplikaciju kako bi sa njim mogla da razgovara preko mobilnog druge zatvorenice i tražila da objavi na Fejsvuku da će biti u ruskom zatvoru do 11. jula i da joj treba pomoć u vidu robe iz onlajn prodavnice. Rođak, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Krivanek nije ostavila broj na koji mogu da je pozovu i da njena porodica zbog toga nije mogla ništa da joj kupi u radnji.

Krivanek je u tom pismu navela da veruje da će u trenutku kada ono dođe na adresu na koju ga je poslala već biti u zatvoru u gradu Skopinu u centralnoj Rusiji. Porodica i prijatelji Sare Krivanek kažu da se od tada nisu čuli sa njom.

Martinez se 29. juna za pomoć obratila predsedniku SAD Džou Bajdenu. Bela kuća joj se javila u ponedjeljak 1. avgusta i rekla da je pregledala materijale koje joj je poslala i prosledila ih relevantnoj federalnoj agenciji. Bela kuća časopisu Pipl nije rekla šta radi kako bi pomogla Krivanek kao ni da li je Bajdenova administracija upoznata sa okolnostima njenjog slučaja. Istog dana kada se obratila Beloj kući, Martinez se javila i Ministarstvu spoljnih poslova koje joj je odgovorilo 8. jula i pozvalo da ispuni formular na internet stranici američke ambasade u Moskvi koji je već jednom ispunila. Kako joj ambasada nije odgovorila na upit koji joj je poslala, Martinez nije poslala novi.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a reklo je magazinu da od ruskih vlasti traže da njihovim zaposlenim dopuste redovne kontakte sa svim američkim državljanima koji se nalaze u ruskim zatvorima kao i da ruske vlasti u tom pogledu nisu baš raspoložene za saradnju. Ministarstvo je dodalo da su svi američki državljani upozoreni da se u zemljama u kojima borave moraju ponašati u skladu sa tamošnjim zakonima.

Rusko poreklo

"Žao mi je zbog te drage, katolkinje koja je volela rusku kulturu i rusku decu. Žena je oprostila svome partneru i on njoj. Ona je u zatvoru već šest meseci i na nju su zaboravili", rekla je Kaljugina za Pipl dodavši da je Amerikankina žalba odbijena i da je poslata u kaznionicu.

"Sud nije uzeo u obzir da je taj navodni 'zločin' bio rezultat samoobrane od nasilnog muškarca koji je mnogo veći od nje. Nije uzeo u obzir ni da je on pretrpeo tek manju povredu, ogrebotinu.. Nije uzeo u obzir ni da je povukao prijavu. Nije uzeo u obzir ni da je ta nežna žena predavala deci i da nije pretnja društvu", dodala je Kaljugina.

Krivanek je rođena u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a u Moskvu je stigla 2017. godine nakon što se razvela od svog muža koji je bio u američkoj vojsci. Kaljugina kaže da joj je Krivanek rekla da su joj preci ruskog porekla i da ju je ujak nagovorio da ode u Rusiju kako bi vežbala ruski jezik.

"Zavolela je grad i produžila vizu. Iznajmila je stan i počela ruskoj deci da predaje engleski jezik", dodala je Kaljugina.

Krivanek ima dva odrasla sina i kćerku ali oni nisu bili raspoloženi da razgovaraju sa magazinom, Martinezova je rekla i da je Krivanek bila u nekoliko problematičnih ljubavnih veza.

"Sarah je retka ptica. Jako je pametna pa može delovati neobično. Žao mi je nje jer samo želi da bude voljena pa se uvaljuje u situacije koje nisu najbolje za nju", rekla je Martinez.

Razmena zarobljenika

Art Song, drugi prijatelj Sare Krivanek, rekao je za Pipl da su se njih dvoje upoznali preko internet stranice jednog sveštenika i da joj je pozajmio novac i ponudio joj da odsedne u domu njegovog oca u Medisin Lodžu. Kaže da se nije sa njom čuo od 15. decembra i da ne zna šta joj se dogodilo nakon što je uhapšena.

"Proverili su joj pasoš. Bila je srećna. Rekla mi je što je doručkovala jer je imala novca. Rekla mi je da joj baterija puna i da ima moj broj u slučaju da joj mobilni ne bude radio. Još smo malo pričali kada je rekla da misli da će je uhapsiti. Prekinula je vezu i nazvala drugog prijatelja", rekao je Song.

Ivan Melnikov, potpredsednik ruskog odeljenja Međunarodnog veća za zaštitu ljudskih prava, rekao je za Pipl da ima saznanja o pregovorima koji se vode oko Britni Griner i njenog povratka u SAD te da će se kod američkog državnog serketara Entonija Blinkena zauzeti za Krivanek.

"Verujem da je nepravedno osuđena te da je bila žrtva porodičnog nasilja i da se branila. Žrtva koju je navodno napala povukla je prijavu protiv nje. Tražim da je uključe u pregovore o razmeni Britni Griner i Pola Vilana za ruske zarobljenike", rekao je Melnikov.

Melnikov je u utorak rekao da se Krivanek trenutno nalazi u gradu Rijazanu, oko 193 kilometra jugozapadno od Moskve. Dodao je će je u četvrtak posetiti njegove kolege koji su angažovani na projektu koji se bavi jačanjem nadzora nad zatvorima i pritvorskim jedinicama u Ruskoj Federaciji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track