IT ARMIJA UKRAJINE: Amerikanci organizovali veliki broj kompjuteraša za sajber operacije protiv Moskve?
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

IT ARMIJA UKRAJINE: Amerikanci organizovali veliki broj kompjuteraša za sajber operacije protiv Moskve?

Planeta -

Amerikanci su u Ukrajini organizovali takozvanu "IT armiju" koja ima zadatak da napada rusku infrastrukturu, izjavio je Oleg Siromolotov, zamenik ruskog ministra inostranih poslova, na trećem za sedanju radne grupe UN koja se bavi informatičkim komunikacionim tehnologijama.

Siromolotov tvrdi da ima dokaze da Amerikanci i njihovi saveznici koriste informativne tehnologije za sajber napade na druge zemlje.

Početkom juna načelnik sajber komandovanja SAD general Pol Nakasone za TV Skaj njuz je rekao da je Vašington napravio seriju sajber operacija protiv Rusije, podržavajući Ukrajinu. Nakasone je objasnio da se te operacije sprovode u skladu sa politikom koju je prihvatilo Ministarstvo odbrane SAD.

Komentarišući tu izjavu, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je rekla da bilo koji napad protiv Rusije nije kršenje politike SAD.

U maju je predsednik Vladimir Putin rekao da je protiv Rusije pokrenut masovni sajber rat. Od početka rata u Ukrajini, napadi na rusku infrastrukturu postali su veći i ozbiljniji. Bio je napadnut ruski video-hosting "Rutjub" i taj servis je bio blokiran i nedostupan nekoliko dana.

A 23. juna intenzivnim sajber napadima bio je izložen portal državnih usluga "Gosuslug", a pet dana kasnije oboren je i sajt Ruskog registra gde su Ukrajinci ubacili informaciju o njihovom prazniku Danu ustava.

Prema podacima poznate ruske kompjuteraške kompanije "Laboratorije Kasperski" u martu se povećao broj sajber napada više od osam puta. Najviše napada je bilo na ruske banke, zatim na sajtove državnih organa, a trećina svih napada bila je na obrazovne ustanove.

Direktor departmana za međunarodnu informatičku delatnost ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Krutski saopštio je da su u protivzakonitim operacijama protiv ruskih organa i drugih ustanova gde se čuvaju podaci ruskih građana i stranaca angažovane 22 hakerske grupe.

Najaktivnija je "IT armija Ukrajine", zatim američka "Goust klan" gruzijska GNG, kao i poljska "Skvard 303", piše dopisnik Novosti iz Moskve.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track