OVAJ RUSKI REGION BOGAT NAFTOM I GASOM PUSTOŠI 50 POŽARA: Nije jedini, u zemlji nedavno ugašeno 36 vatrenih stihija! VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia

KLIMA

OVAJ RUSKI REGION BOGAT NAFTOM I GASOM PUSTOŠI 50 POŽARA: Nije jedini, u zemlji nedavno ugašeno 36 vatrenih stihija! VIDEO

Planeta -

Područje zahvaćeno šumskim požarima u Hanti-Mansijskoj autonomnoj oblasti u centralnoj Rusiji udvostručilo se za 24 sata, a plamen sada pokriva skoro 41.000 hektara (160 kvadratnih milja), prema regionalnim vlastima. Upozorenje o dimu izdato je za ceo region.

Prema saopštenju lokalne uprave za zaštitu životne sredine u petak ujutru, otisak požara je za 24 sata povećan za 19.500 hektara.

Devet požara je lokalizovano na površini od 2.800 hektara, navodi se u saopštenju, a preneli su lokalni mediji u petak.

Prema regionalnom odeljenju za vanredne situacije, u 15 časova po lokalnom vremenu u regionu je bilo 56 požara, a za gašenje požara mobilisano je više od 1.000 ljudi, 40 vatrogasnih jedinica i 22 aviona.

Odeljenje je saopštilo da, iako ne postoji opasnost od širenja požara na naseljena mesta, „dim se može primetiti“ širom regiona. Stanovnicima se savetuje da ograniče fizičku aktivnost i vreme napolju, koriste maske, drže zatvorena vrata i prozore i brišu površine u svojim domovima.

Više video snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuje maglu izazvanu dimom koja lebdi nad gradovima, uključujući Hanti-Mansijsk, glavni grad regiona, i Surgut, njegov najveći grad. Stanovnici se žale na jak miris paljevine i izuzetno slabu vidljivost.

U međuvremenu, video koji je navodno snimio vatrogasac i postavljen na društvenoj mreži VKontakte pruža uvid u uslove u kojima ekipe hitne pomoći moraju da deluju. Na snimku se vidi kako su se vatrogasci na lokalnom autoputu iznenada našli okruženi požarom koji je zahvatio pravo do puta. U natpisu zastrašujućeg videa, međutim, stoji „svi su živi“.

Hanti-Mansi bogat naftom i gasom nije jedini region u Rusiji koji se sada bori sa šumskim požarima, iako je jedan od najteže pogođenih. Prema ruskoj agenciji za zaštitu šuma, u četvrtak je ugašeno 36 šumskih požara u 16 ​​regiona. Od četvrtka uveče u ponoć po moskovskom vremenu, u Rusiji je bilo aktivno 130 šumskih požara, koji su zahvatili ukupno 126.400 hektara

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track