ORBANOVA PORUKA IZ AMERIKE: Evo kakav lider je potreban da bi se doneo mir u Ukrajini VIDEO
Foto: EPA-EFE/Vivien Cher Benko / Hungarian PM's Press Office

direktno

ORBANOVA PORUKA IZ AMERIKE: Evo kakav lider je potreban da bi se doneo mir u Ukrajini VIDEO

Planeta -

Američki i mađarski konzervativci moraju udružiti snage na izborima 2024. u Vašingtonu i Briselu kako bi preuzeli institucije od liberala koji ugrožavaju zapadnu civilizaciju, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski nacionalista Orban, govoreći na mitingu konzervativaca u Dalasu, takođe je rekao da je Sjedinjenim Državama potreban snažan lider za pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini. „Samo jak lider može pregovarati o miru“, rekao je Orban u obraćanju Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji.

„Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom. Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsednika Donalda Trampa, koji je javno najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024. Tramp je podržao više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih američkih međuizbora. Ali Orban i Tramp su imali srdačan odnos i mađarski lider je podržao Trampa uoči izbora u SAD 2020. On je Trampu poželeo uspeh u video poruci pre konferencije CPAC. Kao i Tramp u Sjedinjenim Državama, Orban je široko kritikovan u Evropi. Lideri Evropske unije, čija je Mađarska članica, rekli su da on podriva demokratiju merama koje ograničavaju imigraciju i daju njegovoj vladi kontrolu nad medijima i nevladinim organizacijama.

Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi za 2024. visoki. Pored američkih izbora, Evropljani će te godine glasati i za mesta u Evropskom parlamentu. Nazivajući sebe "staromodnim borcem za slobodu", Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada "pod opsadom progresivnih liberala".

Kurir.rs/Večernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track