ŠTA SE DEŠAVA SA UKRAJINSKIM PREDSEDNIKOM? Čuje se sve više kritika na njegov račun: Gde nestaju milijarde koje nam šalju?
Foto: Printscreen/Facebook

autokrata?

ŠTA SE DEŠAVA SA UKRAJINSKIM PREDSEDNIKOM? Čuje se sve više kritika na njegov račun: Gde nestaju milijarde koje nam šalju?

Planeta -

Došlo je do nezvaničnog dogovora između ukrajinskih političara na početku rata u Ukrajini pa su, kako se čini, ostavili po strani stare razlike i formirali jedinstveni front protiv Moskve.

To je dobra odluka u zemlji koja je izmučena političkim sukobima, korupcijom i ruskim uticajem od proglašavanja nezavisnosti 1991.

Međutim, sada dok rat traje i pristižu milijarde dolara međunarodne pomoći, počinju da se javljaju pukotine i predratne napetosti između centralne vlade i lokalnih vođa.

Nedavne trzavice između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskih gradonačelnika, koji pokušavaju da obrane ili obnove svoje razorene gradove, naglašavaju rastuće unutrašnje izazove sa kojima se Ukrajina suočava posle gotovo pola godine ratovanja.

Gradonačelnici i analitičari su za Vašington Post rekli da deluje kao da Zelenski pokušava da drži gradonačelnike po strani i zadrži kontrolu nad međunarodnom pomoći i na taj način oslabi sve buduće političke suparnike.

Nekoliko gradonačelnika reklo je i da raste zabrinutost da predsednikova administracija odustaje od obećanja i planova o uklanjanju dugotrajnih ostataka sovjetske ere kroz decentralizaciju vlasti i davanje više ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, Vinicija
foto: Printscreen/Twitter

Autokratske tendencije

"Autokratske tendencije počele su da se pojavljuju u Ukrajini tokom rata", rekao je Boris Filatov, gradonačelnik Dnjepra u jugoistočnoj Ukrajini, grada koji je postao ključni kanal za dopremanje oružja i pomoći istočnom frontu. "Oni (administracija Zelenskog) pokušavaju da dominiraju političkim poljem... Međutim, mi im nismo protivnici".

Filatov je rekao da su gradonačelnici bili na prvoj liniji odbrane gradova i da žele više kontrole nad time na koji način se njihove zajednice obnavljaju.

Kao i mnogi drugi, kritikovao je vlast Zelenskog uz upozorenje: bez obzira na unutrašnje podele, najveći neprijatelj je Rusija, a Zapad mora da nastavi da podržava obranu ukrajinskog suvereniteta.

Ovo nije prvi put da se gradonačelnik Dnjepra ne slaže sa aktuelnim ukrajinskim predsednikom. Filatov, koji je ponovno izabran 2020. velikom većinom glasova, u prošlosti se već sukobljavao sa Zelenskim.

Nedavno je administracija Volodimira Zelenskog navodno zapretila oduzimanjem ukrajinskog državljanstva jednom oligarhu koji je blizak Filatovu zbog njegovog dvojnog državljanstva, što Ukrajina zabranjuje.

Još jedan oligarh, koji takođe ima dvojno državljanstvo, rekao je da mu je prošlog meseca zabranjen povratak u zemlju nakon što se vratio sa putovanja.

"To je opasno. Da bi Ukrajina pobedila u ovom ratu, mora se uvažiti stav da gradonačelnici nisu konkurencija, već je potrebno gledati na njih kao na deo tima... Postoji centralno zapovedništvo u vreme rata, ali istovremeno lokalne vlasti mogu da se bave problemima koje smatraju prikladnim", rekla je Orisja Lucevič, istraživačica u programu za Rusiju i Euroaziju londonskog Četam hausa.

Do ovih razdora sa lokalnim političarima došlo je nakon što je Zelenski napravio kontroverzne promene u svom kabinetu, navodi Vašington post i podseća na prošlomesečne suspenzije šefa ukrajinskih bezbednosnih službi i glavnu državnu tužiteljku, kao i na istragu o "izdaji i kolaboracionističkim aktivnostima".

Ukrajinski gradonačelnici tradicionalno su se svrstavali uz vladajuću nacionalnu stranku kako bi dobili pristup, rekla je Lucevič.

Mnogi gradonačelnici podržali su i bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, saveznika Moskve koji je svrgnut u ukrajinskoj revoluciji 2013-2014. godine, kao i njegovog reformistički nastrojenog naslednika Petra Porošenka.

Poslednjih godina neki gradonačelnici osnovali su svoje političke stranke i saveze.

Međutim, dok je stranka na nacionalnoj vlasti uglavnom dominirala i lokalno, stranka Zelenskog "Sluga naroda" loše je prošla na lokalnim izborima 2020.

Nakon što je osvojila većinu na parlamentarnim izborima prethodne godine, stranka nije uspela da osvoji mesto gradonačelnika ni u jednom većem gradu: aktuelni su pobedili kandidate Sluge naroda na 10 ključnih izbora za gradonačelnika.

Lični poraz Zelenski je doživeo kad je kandidat njegove stranke za gradonačelnika u njegovom rodnom gradu Krivi Rih izgubio u drugom krugu čak i nakon što je glavni protivkandidat ispao iz trke.

Emanuel Makron, Olaf Šolc, Volodimir Zelenski, Mario Dragi
foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Rat ojačao Zelenskog

Rat je ipak ojačao status Zelenskog, koji sada ima široku podršku javnosti. Predsednikova noćna obraćanja iz prestolnice zaslužna su za jačanje morala u Ukrajini, uprkos ratu koji je uništio čitave gradove i mesta širom zemlje i oduzeo hiljade života.

I dok svet žuri da pomogne Ukrajini, centralna vlada je glavni kanal za desetine milijardi dolara pomoći koje su zemlje i agencije obećale za obnovu uništenih gradova. Takođe su stvorene regionalne vojne uprave čija moć često prevazilazi ovlašćenja lokalnih civilnih vlasti i koje direktno finansira Kijev.

To je dovelo do frustracije među gradonačelnicima, koji tvrde da su regionalni lideri u boljem položaju od zvaničnica centralne vlade i bolje znaju šta je njihovim građanima potrebno i kako da preusmere sredstva.

Usred ruševina, gradonačelnici pokušavaju da uspostave vlastita međunarodna partnerstva sa zemljama ili gradovima koji su zainteresovani da finansiraju određene programe obnove.

Lucevič je rekla da ratovi obično donose "nove heroje", a u slučaju Ukrajine vrlo je verojatno da će neki od njih postati gradonačelnici.

Gradonačelnik Černihiva među najvećim kritičarima

Među najvećim kritičarima Zelenskog je Vladislav Atrošenko, gradonačelnik Černihiva, koji se graniči sa Belorusijom i jedan je od gradova u blizini Kijeva koji su najviše oštetile ruske snage.

Atrošenko (55) tako je prve nedelje rata proveo sa svojim sugrađanima pod stalnim bombardovanjem dok je prikupljao globalnu podršku Ukrajini. Međutim, u julu je direktno kritikovao Zelenskog optužujući njegove "saradnike" da pokušavaju da ga uklone s vlasti.

"Danas, umesto da se odupire napadima neprijatelja, grad je prisiljen da trpi napade vaših podređenih. Centralna i lokalne vlasti treba da rade zajedno protiv neprijatelja, a ne jedni protiv drugih", rekao je Atrošenko u videu objavljenom na Fejsbuku 8. jula.

Nekoliko dana pre objavljivanja videa, ukrajinski graničar sprečio ga je da napusti zemlju kako bi prisustvovao konferenciji u Švajcarskoj na temu oporavka Ukrajine.

Atrošenko je tada rekao da je to drugi put u poslednjih nekoliko nedelja da su mu agenti centralne vlade zabranili putovanje na događaj vezan za pomoć Ukrajini.

Ukrajina je, naime, svim vojno sposobnim muškarcima zabranila napuštanje zemlje od početka rata 24. februara.

Atrošenko je rekao da mora da otputuje kako bi prikupio novac za Černihiv, gde je, kako je rekao, potrebno popraviti teško oštećeni sistem grejanja pre zime.

Nakon objave snimka, Kirilo Timošenko, zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika, oglasio se na Telegramu: "Podsećam one koji su zaboravili da se u Ukrajini vodi rat! To se posebno odnosi na pogranična područja i ona koja su tek nedavno bila okupirana. Opasnost nije prošla!"

Ako "signal nije jasan", rekao je Timošenko, "podsećam gradonačelnike da se njihovim zajednicama može pomoći i ‘bez njih‘."

Iako ima različitu izbornu jedinicu, ali i brige od svog kolege, gradonačelnik Rivnea Oleksandr Tretjak (35) saoseća se sa svojim frustriranim kolegom.

Tretjak je izabran 2020. godine, što ga čini jednim od najmlađih ukrajinskih gradonačelnika i najnovijih osoba u politici te zemlje. On upravlja zapadnim ukrajinskim gradom Rivneom, koji je pošteđen raketnih napada, ali je prihvatio hiljade raseljenih Ukrajinaca.

Atrošenko "pokušava da pruži sve od sebe kako bi privukao investirore, poslovne subjekte, kao i druge zemlje da pomognu i da se reši problem", rekao je Tretjak.

"To je normalna stvar. Isto pokušavam i ja... Ne mogu samo da sedim ovde u svom gradu i čekam kada će mi centralna vlada pomoći", rekao je Tretjak.

Bonus video:

01:38

ZELENSKI JE KAO KIM KARDAŠIJAN! Šešelj žestoko osudio predsednika Ukrajine: Šminka se i pozira za Vog dok mu ljudi GINU NA FRONTU

Kurir.rs/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track