PITAJTE MLADE KAKO VIDE SVOJU BUDUĆNOST I DOBIĆETE BROD KOJI IDE KA BRITANIJI: 4 od 10 migranata u Lamanšu su iz ALBANIJE
Foto: EPA-EFE/STUART BROCK

IZVEŠTAJ

PITAJTE MLADE KAKO VIDE SVOJU BUDUĆNOST I DOBIĆETE BROD KOJI IDE KA BRITANIJI: 4 od 10 migranata u Lamanšu su iz ALBANIJE

Planeta -

Četiri od deset migranata koji prelaze Lamanš u malim čamcima dolaze iz Albanije u kojoj nije bilo rata već 25 godina, navodi se u tajnom britanskom vojno-obaveštajnom izveštaju u koji je Mejl on sandej imao uvid.

Dokument pokazuje da skoro tri puta više migranata koji stižu na obale Velike Britanije iz Francuske dolazi iz ove balkanske zemlje nego iz neke druge zemlje.

Ovo je prvi put da je zvanični izveštaj razotkrio da najveći deo onih koji ilegalno prelaze prelaze čine ekonomski migranti koji zloupotrebljavaju velikodušni britanski sistem azila, navodi Dejli mejl.

Izveštaj koji se poziva na podatke Kraljevske mornarice i odbrambenih obaveštajnih stručnjaka otkrio je sledeće:

  • Ukupno 1.075 Albanaca prešlo je Lamanš u malim čamcima koje su organizovale bande tokom perioda od šest nedelja ovog leta – skoro 40 odsto onih za koje je identifikovano da su prešli opasan prelaz
  • Bande kupuju ogromne čamce na naduvavanje preko interneta od kineskih fabrika i prevoze ih u severnu Francusku
  • Dve bande – pod kodnim imenima Zmaj i Lotos – prilagođavaju čamce tražeći od kineskih firmi da ih povećaju kako bi se više migranata moglo stisnuti na brodu.
  • Vojna operacija prikupljanja obaveštajnih podataka "trenutno je ograničena nedostatkom resursa" – uprkos tome što odlazeći premijer Boris Džonson tvrdi da je razbijanje krijumčarskih bandi prioritet
  • Francuske vlasti nisu otkrile kada uspešno zaustavljaju pokušaje prelaska, ometajući napore da se dobije potpuna slika o tome šta bande rade.

Izveštaj koji je procurio otkriva da su od 2.863 migranta koje je devet bandi prevezlo između 1. juna i 12. jula ove godine, 1.075 – ili 37,5 odsto – bili Albanci.

Iranci su činili sledeći najveći ukupan broj, sa 373 migranta, ili 13 odsto. Bilo je 363 migranta iz Avganistana (12,7 odsto), 217 iz Iraka (7,6 odsto), 162 iz Sirije (5,7 odsto) i 163 iz Eritreje (5,7 odsto). Migranti plaćaju do 5500 funti za mesto na brodu.

Brojke potvrđuju stav ministra unutrašnjih poslova Priti Patel da su većina onih koji prelaze Lamanš "efektivno ekonomski migranti“ a "ne pravi azilanti“.

Iako Albanija ima visoku stopu siromaštva, ona je mirna zemlja čiji lideri pregovaraju o pridruživanju EU.

Izveštaj Svetske banke navodi da je nakon snažnog rasta BDP-a prošle godine, udeo stanovništva koje živi u siromaštvu u Albaniji "značajno opao” sa 31 odsto na 22 procenta u 2021. Nezaposlenost je, međutim, i dalje visoka na severu zemlje, odakle dolaze mnogi od onih koji stižu u Veliku Britaniju.

"Ako odete u srednju školu u severnoj Albaniji i od dece zatražite da opišu kako vide svoju budućnost, svi dečaci nacrtaju kamion ili čamac sa albanskom zastavom koji ide u Veliku Britaniju“, rekao je Muhamed Veliju, politički dopisnik Top Channel TV u Albaniji.

Grad Kukes, blizu granice sa Kosovom, poznat je kao "mali London“ i njegove ulice su pune automobila kupljenih u Velikoj Britaniji. Veruje se da skoro svaka porodica ima veze sa Britanijom.

"Oni znaju koliko je dobro njihovim rođacima – zaposle se u Velikoj Britaniji i nastanjeni su. Oni misle: 'Zašto bismo gubili vreme u severnoj Albaniji ne radeći ništa? Hajdemo u Veliku Britaniju, radimo i vratimo se sa blistavim automobilom kao i drugi koji su išli pre nas'", rekao je Veliju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track