SVAKI NAPAD NA NUKLEARKU JE SAMOUBILAČKI! Gutereš zabrinut zbog potencijalne katastrofe u Zaporožju uputio apel zaraćenim stranama
Foto: EPA Jason Szenes, Profimedia

rat u ukrajini

SVAKI NAPAD NA NUKLEARKU JE SAMOUBILAČKI! Gutereš zabrinut zbog potencijalne katastrofe u Zaporožju uputio apel zaraćenim stranama

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš veoma je zabrinut zbog potencijalne katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je Rusija u petak optužila ukrajinske snage za granatiranje elektrane u južnom regionu Zaporožja.

Kijev tvrdi da Rusija, koja drži to područje, koristi objekat kao ''štit'' za svoje vojnike, prenosi RT.

-Svaki napad na nuklearnu elektranu je samoubilačka stvar. Nadam se da će se ti napadi okončati, a istovremeno se nadam da će IAEA moći da pristupi postrojenju, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u Tokiju u ponedeljak ujutru.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u subotu da je ''izuzetno zabrinuta'' zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje u petak.

IAEA je takođe predložila slanje delegacije na lokaciju kako bi ''pružila tehničku podršku za nuklearnu bezbednost'' i kako bi ''pomogla da se situacija još više izmakne kontroli“.

Ni Moskva ni Kijev do sada nisu reagovali na predlog.

Nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu zemlje zauzele su ruske snage krajem februara, kada je Moskva započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini. Objekat nastavlja da radi sa ukrajinskim osobljem pod ruskom kontrolom.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track