AMERIKA ŠALJE UKRAJINI NOVI PAKET ORUŽJA, NAJVEĆI DO SADA: Evo šta milijardu dolara može da kupi od oružja i vojne opreme
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, Shutterstock, AP

rat u ukrajini

AMERIKA ŠALJE UKRAJINI NOVI PAKET ORUŽJA, NAJVEĆI DO SADA: Evo šta milijardu dolara može da kupi od oružja i vojne opreme

Planeta -

Sjedinjene Države danas su obećale Ukrajini novi paket oružja i vojne opreme vredan milijardu dolara.

U novom paketu oružja biće rakete za moćne višecevne bacače raketa tipa HIMARS, hiljade artiljerijskih granata, minobacača, ručnih protivtenkovskih raketa tipa džavelin kao i druga municija i oprema.

Time je vrednost oružja i opreme koje je Amerika poslala ili će poslati Kijevu od početka rata u Ukrajini dostigla 9,1 milijardu dolara.

"Od početka ničim isprovociranog i brutalnog napada na Ukrajinu prošlo je gotovo šest meseci. Rusi nastavljaju da uništavaju ukrajinske gradove i sela. Predsednik Bajden je jasno poručio da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinski narod u obrani od ruske agresije, koliko god dugo trebalo", rekao je danas američki šef diplomatije Entoni Blinken.

"Kao deo tih napora danas sam, uz odobrenje predsednika Bajdena, odobrio dosad najveći paket američkog oružja i vojne opreme Ukrajini", rekao je Blinken.

Blinken je poručio i da bi, ako se Rusiji dopusti da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđu teritoriju, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u celom svetu.

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njenu teritoriju, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Evropi nego i širom sveta", rekao je Blinken i dodao da SAD smatraju da je izuzetno važno suprotstaviti se Rusiji jer je njezina agresija na Ukrajinu ugrozila temeljna načela međunarodnog sistema.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track