ZABRINJAVAJUĆE REČI TAJVANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: Kina je iskoristila vojne vežbe kao pripremu za invaziju
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

GORI OKO OSTRVA

ZABRINJAVAJUĆE REČI TAJVANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: Kina je iskoristila vojne vežbe kao pripremu za invaziju

Planeta -

Kina je prošle nedelje iskoristila svoje vojne vežbe da se pripremi za invaziju na Tajvan, a njen bes zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa bio je samo izgovor, rekao je tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

Vu se obratio se obratio medijima u utorak ujutro, pošto je kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavila sa vojnim vežbama koje je započela prošle nedelje, a Tajvan je započeo sopstvene vežbe gađanja. Vu je optužio Kinu za "teško kršenje međunarodnog prava".

-Kina je iskoristila vežbe da se pripremi za invaziju na Tajvan, rekao je on.

-Ona sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja projektila, kao i sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi javni moral na Tajvanu, smatra on, prenosi Gardijan.

Vojne vežbe
Vojne vežbefoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

On je rekao da bi za pripremu PLA aktivnosti bilo potrebno mnogo duže nego što je vremenski okvir bio direktan odgovor na posetu Pelosi.

Vu je rekao da kineska taktika, uključujući ispaljivanje balističkih raketa, ''očigledno pokušava da odvrati druge zemlje od mešanja u njen pokušaj invazije na Tajvan'', a takođe je pokazala da ima mnogo šire geostrateške namere.

-Prava namera Kine je da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu i celom regionu, smatra on.

Peking je proglasio vlasništvo nad Tajvanskim moreuzom, jednom od najprometnijih brodskih ruta na svetu, i ima za cilj da utiče na slobodu putovanja međunarodne zajednice, kontrolisanjem vodenog dela i povezivanjem Žutog mora sa Južnim kineskim morem, dodaje.

Vojne vežbe
Vojne vežbefoto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

U protekloj nedelji PLA je izvršila više od 100 morskih i vazdušnih prelaza duž srednje linije nezvanične granice između Kine i Tajvana koju su donedavno obe strane uglavnom poštovale.

U utorak je Vu rekao da je Kina preduzela ''konkretnu akciju da prekine dugogodišnji prećutni dogovor o srednjoj liniji'' i da će verovatno sada pokušati da „rutinizira svoje akcije“.

Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze.

-Nije verovatno da će se tu završiti njene namere, rekao je on, ukazujući na bezbednosni sporazum sa Solomonovim Ostrvima i uticaj Kine na Pacifik, jugoistočnu Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track