TUŽAN KRAJ: Beluga kit koji je zalutao u Senu, uginuo je posle višesatne spasilačke akcije FOTO, VIDEO
Foto: Profimedia

nije izdržao

TUŽAN KRAJ: Beluga kit koji je zalutao u Senu, uginuo je posle višesatne spasilačke akcije FOTO, VIDEO

Planeta -

Beluga kit koji je zalutao u reku Senu i počeo da pliva u pravcu Pariza uginuo je tokom ambiciozne spasilačke operacije čiji je cilj bio da mu se pomogne da se vrati u njegove arktičke vode.

Beluga, kit, Francuska
foto: AP/Benoit Tessier

Vađenje kita teškog 800 kilograma i dugog četiri metra trajalo je šest sati. Veterinari su ga uspavali jer je imao problema sa disanjem dok su pokušavali da ga prebace do obale Normandije.

"Uprkos operaciji spasavanja bez presedana, sa žaljenjem objavljujemo da je kit uginuo", saopšteno je iz departmana Kalvados.

Beluga, kit, Francuska
foto: Profimedia

"Tokom putovanja, veterinari su potvrdili pogoršanje njenog stanja, posebno respiratornih aktivnosti, a istovremeno su primetili da životinja boluje, ne diše dovoljno“, rekla je za Asošiejted pres Florans Olivet Kurtoa, francuski stručnjak za divlje životinje. "Patnja je bila očigledna zbog čega smo je eutanizirali".

Potpuno bela beluga preplivala je skoro pola puta do Pariza pre nego što su je lokalne vlasti zatvorile u veliki sistem brana. Kit je onda kamionom prevezen do obalskog grada Ujstreama u Normandiji, gde je trebalo da bude vraćen u more.

Uprkos uspehu prve faze operacije spasavanja, lokalni zvaničnici su sumnjali u njen uspeh i preživljavanje kita, koji bi u normalnom stanju trebalo da bude težak oko 1.200 kilograma.

"Veterinari nisu nužno optimistični u pogledu zdravlja beluge“, rekla je ranije danas Izabele Dorlija-Puze, glavna sekretarka prefekture Eure, za BFM TV. "Užasno je mršav za belugu i to ne sluti na dobro za njegov srednjoročni životni vek“, dodala je ona.

Krajem maja teško bolesna orka preplivala je desetine milja uz Senu i uginula nakon što su propali pokušaji da se vrati u more.

U septembru 2018, beluga je primećena u reci Temzi, istočno od Londona, u tada najjužnijem viđenju beluge na britanskim obalama.

Beluga kitovi obično žive u jatima u vodama Arktika.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track