VELIKA BEŽANIJA IZ KONGOANSKOG ZATVORA Posle napada pobunjenika, uteklo čak 750 robijaša! Vlasti kažu: Ostanite mirni! VIDEO
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/STR

drama

VELIKA BEŽANIJA IZ KONGOANSKOG ZATVORA Posle napada pobunjenika, uteklo čak 750 robijaša! Vlasti kažu: Ostanite mirni! VIDEO

Planeta -

Oko 750 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u Kongu nakon što su ga napali pobunjenici.

Najmanje pet osoba, uključujući dva policajca, ubijeno je u napadu u gradu Butembo na istoku zemlje, saopštili su u sredu lokalni zvaničnici.

Pobunjenici islamističke pobunjeničke grupe, Savezničke demokratske snage (ADF), napali su zatvor Kakvangura tokom prebacivanja zatvorenika, rekao je kapetan Entoni Mvalušaj, portparol kongoanske vojske.

Tri napadača ADF-a izgorela su u napadu, rekao je on. Pobunjenici su pokrenuli napad na osnovu informacija da će žene-zatvorenice povezane sa njihovom grupom biti prebačene iz Benija u Butembo, rekao je on.

„Pozivamo stanovništvo da ostane mirno“, rekao je on.

Gradonačelnik Butemboa, Mova Baeki-Telli, rekao je za Asošijeted pres da se u zatvoru nalazi više od 800 zatvorenika i da ih je ostalo samo oko 50.

„Pratimo pobunjenike ADF-a i zadržavamo ih u gradu“, rekao je on, dodajući da će oni do kraja dana imati zvaničniji broj.

U oktobru 2020., još jedan napad pobunjenika na zatvor Kangbaii, izazvao je bekstvo oko 1.300 zatvorenika u Beniju u provinciji Severni Kivu.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track