Najnovije vesti

BLIŽI SE KRAJ RATA, BIĆE BRZO! Ukrajinski komandant: Sledećeg proleća SLAVIMO POBEDU i oslobađamo Krim, Lugansk, Donjeck, Herson
Foto: AP/Efrem Lukatsky, Printscreen/Twitter

general-major Dmitro Marčenko u intervjuu za Bi-Bi-Si

BLIŽI SE KRAJ RATA, BIĆE BRZO! Ukrajinski komandant: Sledećeg proleća SLAVIMO POBEDU i oslobađamo Krim, Lugansk, Donjeck, Herson

Planeta

Ukrajinski vojni komandant je rekao da je cilj ukrajinske vojske da oslobodi Hersonsku oblast do kraja godine.

"Nažalost, ne mogu vam dati tačan vremenski okvir ili datum. Ali želim da kažem ljudima u Hersonu... neće potrajati onoliko dugo koliko svi očekuju. Biće brzo", rekao je general-major Dmitro Marčenko u intervjuu za Bi-Bi-Si, dodajući: "U bliskoj budućnosti sve će videti i čuti“.

Na pitanje da li je cilj da se Herson oslobodi do kraja godine, Marčenko je odgovorio: "100 odsto“.

On je dodao da je reč o završetku ruske okupacije Hersona i "kraju aktivne faze rata”.

"Posle toga će se sigurno odvijati vojna dejstva lokalno, ali do kraja godine moramo završiti glavnu fazu rata“, rekao je general.

Marčenko je takođe govorio o ukrajinskim napadima koji imaju za cilj onesposobljavanje mostova preko reke Dnjepar, koje Rusi koriste za snabdevanje svojih snaga u Hersonu.

Most kod Nove Kakovke, u blizini važne hidroelektrane, "već je pogođen", rekao je Marčenko.

Ruska Vojska, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Profimedia, EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

"Teško ga je oštetiti jer se u blizini nalaze kritični infrastrukturni objekti. Ako bismo ih udarili, mogli bismo da oštetimo branu. Međutim, mislim da će uskoro i taj most biti dovoljno oštećen da Rusi više ne mogu da ga koriste za snabdevanje opreme i ljudstvo. A kada ih preseku, onda ćemo ih pobediti i isterati iz Ukrajine“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko tvrdi i da Ukrajina planira da oslobodi Krim koji je 2014. godine pripojena Rusiji.

"Krim je Ukrajina. To je naša zemlja, tu su naši ljudi, koji su primorani da žive pod okupacijom. Niko nije došao u Rusiju pravo da dođe tamo, uzme parče naše zemlje i kaže "naše je“. Mi ćemo osloboditi Krim, kao što ćemo osloboditi i Herson, Lugansk i Donjeck“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko je dodao da je napad na jedini most koji povezuje Krim sa Rusijom "nužna mera", pošto je deo ukrajinskog vojnog plana da se "Rusima oduzme mogućnost da pošalju rezerve i pojačaju svoje snage trupama iz Rusije".

"Ako dobijemo svo oružje koje nam je obećano, koje nam je potrebno, onda mislim da bismo sledećeg proleća mogli da slavimo pobedu“, zaključio je on.

Kurir.rs/ Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja