ČUDO BEZ PRESEDANA Kim Džong-un proglasio pobedu nad kovidom, njegova sestra aludirala da je virus preležao i veliki vođa
Foto: EPA / KCNA, Shutterstock

pandemija

ČUDO BEZ PRESEDANA Kim Džong-un proglasio pobedu nad kovidom, njegova sestra aludirala da je virus preležao i veliki vođa

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong-un poručio je da je Severna Koreja pobedila kovid-19, a njegova sestra Kim Jo-džong rekla je da je njen brat imao groznicu i da je Južna Koreja kriva za izbijanje epidemije, piše Rojters.

01:42

ČUDO BEZ PRESEDANA Kim Džong-un proglasio pobedu nad kovidom, njegova sestra aludirala da je virus preležao i veliki vođa

Prema pisanju agencije KCNA, Kim Džong-un naredio je uklanjanje protivpidemijskih mera koje su uvedene u maju i poručio da Severna Koreja mora da održi "čelično jaku protivepidemijsku barijeru" i "pojača protivepidemijske napore sve dok se ne završi globalna zdravstvena kriza".

Severna Koreja nikada nije potvrdila koliko je njenih stanovnika obolelo od kovida, navodno zato što nije imala dovoljno testova. Umesto toga, svakog dana je objavljivala koliko je ljudi imalo temperaturu i groznicu. Od groznice do sada je "obolelo" 4,77 miliona ljudi, a nove slučajeve nije prijavila od 29. jula.

Prema pisanju KCNA-e, Kim Jo-džong rekla je i da je njen brat takođe imao groznicu, što je, piše Rojters, prva indikacija da je severnokorejski vođa bio zaražen kovidom.

"Uprkos tome što je bio ozbiljan bolestan i imao visoku temperaturu, (Kim Džong-un) nije mogao da leži jer je mislio na ljude o kojima mora da brine do kraja ovog protivepidemijskog rata", rekla je Kim na sastanku gde su se procenjivali efekti do sada preduzetih protivepidemijskih mera.

Kim Džong-un, Severna Koreja
foto: EPA / KCNA

Kim nije detaljno pojasnila sa kakvim se zdravstvenim poteškoćama suočio njen brat, ali je rekla da su leci iz Južne Koreje koji su pronađeni kod granice krivi za izbijanje epidemije.

Prebezi iz Severne Koreje i južnokorejski aktivisti decenijama pomoću balona u Severnu Koreju šalju političke letke, hranu, lekove, novac i druge predmete.

Kim je kritikovala predsednika Južne Koreje Juna Suk-jeola jer je hteo da ukine zabranu kojom su 2020. godine obustavljene takve kampanje.

"Ne možemo više da ignorišemo neprekidni priliv smeća iz Južne Koreje", rekla je Kim i zapretila da će "uništiti" vlasti u Seulu.

"Naša kontramera mora biti smrtonosna", dodala je Kim.

Ministarstvo ujedinjena Južne Koreje poručilo je da im je žao što Severna Koreja krivi prebege za epidemiju kovida.

Rojters navodi da je moguće da je Severna Koreja proglasila pobedu nad kovidom kako bi ponovno mogla da uvozi i izvozi robu ali i kako bi, prvi put nakon 2017. godine, mogla da izvede nuklearnu probu.

Zvanično, u Severnoj Koreji su od kovida preminula 74 osobe, što je stopa mortaliteta od 0,0016 posto. To je, kaže severnokorejski zvaničnik zadužen za borbu protiv korone, Ri Čung-gil, "čudo bez presedana".

Svetska zdravstvena organizacija je više puta dovela u pitanje tvrdnje Pjongjanga kada je reč o epidemiji kovida.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja