UKRAJINA JE ZA MOSKVU RUDNIK ZLATA? Američki dnevnik izneo procenu koliko vrede rude koja Rusija kontroliše u susednoj zemlji!
Ilustracija, Foto: Profimedia

procena

UKRAJINA JE ZA MOSKVU RUDNIK ZLATA? Američki dnevnik izneo procenu koliko vrede rude koja Rusija kontroliše u susednoj zemlji!

Planeta -

Ruske snage trenutno pod svojom kontrolom u Ukrajini drže prirodne resurse ove zemlje vredne čak 12.400 milijardi dolara (12,4 triliona), navodi dnevnik Vašington Post u tekstu što baca potpuno drugačije svetlo na sukob koji besni na istoku Evrope punih 169 dana.

Radi se o teritoriji na jugu i istoku Ukrajine, gde se trenutno vode najžešće borbe.

"Prirodni resursi, čija je vrednost 12,4 triliona dolara, a među kojima se nalaze energenti, metali i minerali, trenutno su pod kontrolom ruskih trupa u Ukrajini", navodi ugledni dnevnik.

rudnik, Kemerovo, Rusija, rudar
foto: Profimedia / Smityuk Yuri / TASS

Ukrajina je druga najveća država u Evropi posle Rusije koja poseduje neke od najvećih svetskih rezervi titanijuma, rude gvožđa, poseduje polja litijuma i džinovske rezerve uglja. Većina zaliha prirodnih resursa nalazi se upravo na istoku i jugu zemlje, upravo na teritorijama koje su ruske trupe među prvima stavile pod svoju kontrolu. U slučaju da se u Moskvi odluče na aneksiju osvojenih teritorija, Ukrajina bi tako trajno ostala bez više od dve trećine svog prirodnog bogatstva. Radi se još i o zalihama gasa, nafte i retkih minerala neophodnih za pravljenje komponenti u modernoj industriji. U tom slučaju bi Evropska unija morala da traži alternativne izvore, odnosno morala bi da ove resurse uvozi upravo iz Rusije ili Kine.

"Pored postojećih 63 odsto nalazišta uglja u zemlji, Rusija je zaplenila dodatnih 11 odsto nalazišta nafte, 20 odsto prirodnog gasa, 42 odsto rude gvožđa, 33 odsto retkih nalazišta minerala, uključujući i litijum", navodi se u članku. Kako je preneo Ukrinform, Služba bezbednosti Ukrajine je u junu blokirala imovinu rudarskih kompanija jednog ruskog oligarha, čija je vrednost preko milijardu dolara. Kabinet ministara uneo je izmene u četiri normativna akta koji regulišu korišćenje prirodnih resursa u Ukrajini. Ipak, ova odluka će biti nevažna ukoliko se u Kremlju zaista odluče na aneksiju okupiranih delova Ukrajine, kao što je to ranije najavljivano.

Lokalne proruske vlasti su već najavile referendum u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine. Usled ratnih dejstava, planira se da referendum bude održan pomoću pripadnika ruskih snaga koji bi išli od kuće do kuće, što unapred ukazuje na njegov ishod. Separatističke narodne republike Donjeck i Lugansk proglasile su samostalnost i, osim Rusije, priznalo ih je još svega nekoliko zemalja (Venecuela, S. Koreja...). Podsećamo, Rusija je anektirala Krim upravo nakon referenduma 2014.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track