DRAMA U ZAPOROŽJU! Ruski zvaničnik: Preti nam katastrofa poput černobiljske (VIDEO)
Foto: Twitter/Nikopolgram

drama u zaporožju

DRAMA U ZAPOROŽJU! Ruski zvaničnik: Preti nam katastrofa poput černobiljske (VIDEO)

Planeta -

I dok Rusija i Ukrajina jedna drugu i dalje optužuju za raketiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće nuklearke u Evropi, društvenim mrežama širi se snimak dima koji, prema navodima očevidaca, dolazi upravo iz smera spomenute elektrane.

Rojters piše da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zbog toga predložio da se deo područja oko nuklearne proglasi demilitarizovanom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja sa četiri nuklearne elektrane u toj zemlji, rekla je u četvrtak da je nuklearka u Zaporožju raketirana pet puta te da su neke rakete pale blizu prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su zvaničnici koje je imenovala Rusija rekli da je Ukrajina dva puta raketirala elektranu te omela predaju smene.

Katastrofa poput černobiljske

Zaporožje
Zaporožjefoto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Gutereš je u četvrtak obe zemlje pozvao da prestanu da napadaju elektranu.

To postrojenje ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno mora da se uspostavi demilitarizovana zona kako bi se osiguralo područje oko elektrane, rekao je Gutereš.

Rusija je elektranu u Zaporožju zauzela u martu. Ruske snage je još uvek drže, a u njoj rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom te da nuklearku posete zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu "preti nuklearna katastrofa poput one černobiljske" i da zvaničnici IAEA-a tokom avgusta mogu da dođu u elektranu u Zaporožju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od Rusije zahteva da elektranu preda Ukrajini.

- Nuklearna bezbednost Evrope može da se postigne samo potpunim povlačenjem ruskih snaga iz postrojenja u Zaporožju i vraćanjem istog Ukrajini, rekao je Zelenski.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Francuske reklo je da ponašanje Rusa povećava rizik od nesreće sa potencijalno katastrofalnim posledicama.

Kijev Moskvu optužuje za pozicioniranje svojih snaga oko elektrane kako ukrajinske snage ne bi mogle da ij napadnu. Moskva pak Kijev optužuje za raketiranje elektrane.

Ukrajina se sprema za tragediju

Ranije je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova rekao da Ukrajina mora da bude spremna za bilo kakav scenario po pitanju nuklearne elektrane Zaporožje koju kontroliše Rusija, koja je granatirana i iz čijeg su okruženja evakuisani ljudi.

Ukrajina i zvaničnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine.

-Od danas elektrana nije samo u rukama neprijatelja, nego i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu da dopuste da se dogodi tragedija, rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za Reuters.

- Naravno, teško je i da se zamisli nivo tragedije koja će stupiti na snagu ako Rusi nastave sa svojim delovanjem ovde, rekao je.

Ukrajina je proteklih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobiljskog tipa.

-To za nas znači da moramo da se pipremimo za bilo koji scenario. Državne službe za vanredne situacije zajedno sa ministarstvom unutrrašnjih poslova i ministarstvom regija raspravljaju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacija, rekao je Monastirski.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track