REPORTER CNN TRI NEDELJE BIO NA FRONTU U UKRAJINI: Evo kako vidi šanse da se rat okrene u korist Kijeva! VIDEO
Foto: Shutterstock

sukob

REPORTER CNN TRI NEDELJE BIO NA FRONTU U UKRAJINI: Evo kako vidi šanse da se rat okrene u korist Kijeva! VIDEO

Planeta -

Postoji mnogo zapažanja o Ukrajini. Ali na nedavnom putovanju, ističe se - koliko je zemlja ogromna, prenosi reporter CNN..

Tri nedelje vožnje od juga ka istoku u ovoj prostranoj zemlji kroz sela na liniji fronta, gradove, pored rovova i živaca koje su ovaj ratni strateški ekvivalent uzvišice, što bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da iskoristi.

Skoro šest meseci kasnije, katastrofalni rat koji je pokrenuo stagnira. Scene koje podsećaju na rat u rovovima u Prvom svetskom ratu postaju sve prisutnije.

Borbeni front dug skoro 1.600 km koji je Putin otvorio je očvrsnuo, ali zemlja iza je duboka i uglavnom ne oseća posledice rata.

45 kilometara od fronta, gradski travnjaci se i dalje kose, dok su stotinama kilometara dalje u glavnom gradu Kijevu ponovo otvoreni fensi restorani u kojima su dostupna vrhunska vina i rashlađeni šampanjci, a na meniju je i sveže ulovljena mediteranska riba.

Ovo je dobra zemlja, sa plodnim farmama i ponosnim usevima bogatim od kiše i sunca. Ako je strateška dubina ono što je iza linija fronta, Ukrajina ima na raspolaganju neiskorišćeno bogatstvo.

Možda najupečatljiviji je broj vojno sposobnih muškaraca širom zemlje koji još nisu posvećeni borbi. Ukrajina je u ratu, ali izgleda još nije, sve u svemu. Samo su neke od potencijalnih ukrajinskih borbenih snaga u bunkerima zakopanim u drvoredima iznad ruskih snaga.

Obućari, pisci, umetnici, nastavnici, biznismeni, novinari, čak i bivši izvršni direktor franšize Mekdonaldsa, koče Putinov pritisak, ali vladi je potrebno da ima mnogo više vojnika. Veliki zaključak je da ovo nije rat koji će se brzo završiti, čak nije ni jasno da li je prava bitka koja definiše počela.

Nijedna pozicija na liniji fronta ne može se zaista meriti iz dana u dan, ali tokom nedelja putovanja i mnogih razgovora, stvarnost se pojavljuje. Rat prelazi u sporiju fazu u kojoj konture onog što se osporava postaju jasnije, ali se detalji svakog dana menjaju. Linije drveća koje se graniče sa ogromnim poljima ovde su omiljene sa obe strane da ostanu sakrivene od dronova i udara koji uslede kada budu primećeni, ali masivna polja često diktiraju linije fronta udaljene milju jedna od druge. Rezultat je manja verovatnoća promene pozicija.

Vojnici na nekim frontovima na istoku rekli su CNN-u da su videli kako se čak polovina ruskih trupa povlači iz borbe, ali samo nekoliko kilometara daleko usred kakofonije artiljerije, grad raketa, protivavionske vatre, teških mitraljeza i malokalibarsko oružje, čini se da je Rusija sve u svemu. A duž linija na jugu, ukrajinske trupe su nam rekle da su videle Ruse kako se gomilaju, gurajući više snaga unutra.

Ukrajinski zvaničnici kažu da očekuju rusko napredovanje i da su izgradili kontra-narativ da će ponovo zauzeti Herson, jedan od prvih gradova koji je pao početkom marta, dok Rusija pojačava udare na Mikolajv. Logično, Herson je očigledna prva velika grana, većina ruskih snaga je na drugoj strani reke Dnjepar, što ga čini ranjivim mostobranom koji cene obe strane.

Ali realnost na terenu je da nismo videli gomilanje ukrajinskih snaga. U stvari, sasvim suprotno: ogromna prostranstva blizu fronta bila su bez vojnika. Nisu se krili ni u drveću; putevi su izgledali praktično netaknuti borbenim vozilima ili tenkovima sa teškim gusenicama, bez blata na putu ili znakova da se trupe kreću u velikom broju.

Rusija je lagala kada je krenula u ovaj rat, lagala je svet u koji neće da izvrši invaziju, i lagala samu sebe da je čekala laka pobeda. Sada može biti žrtva pažljivo pripremljene laži ili informativne operacije koja seje lažne informacije o ukrajinskim namerama. Navijanje o ofanzivi na jug Ukrajine, možda ništa više od toga, trik koji je naveo Rusiju da prerasporedi snage sa istoka na jug.

Ono što se nije promenilo, uprkos prilivu zapadnih sistema naoružanja kao što su američki HIMARS i M777, britanski MLRS i poljski KRABS, Rusija i dalje nadmašuje Ukrajinu u naoružanju za oko pet prema jedan.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski kaže da neće biti mira dok Rusija ne napusti svu okupiranu teritoriju, uključujući Krim, koji su anektirali 2014. Za to će mu trebati vojska, ali ne i skup redovnih i dobrovoljaca koje ima na njegovo raspolaganje danas.

Danas mobilni telefoni često zamenjuju bezbedne radio stanice, japanke za borbene čizme, prijateljstva za formalne komandne strukture. Jedan komandant dobrovoljnog dronova rekao je da zove svog ortaka iz artiljerije na nešifrovani mobilni telefon, a ne na bezbedni radio ili kanal za prenos podataka, kada uoči dobru metu. U ujedinjenijoj vojnoj strukturi, komandant artiljerije bi video kako bespilotna letelica živi uživo.

Ukrajinska vojska neće odustati ni milimetar bez borbe, ali dok je njena dobrovoljačka vojska impresionirala svet i iznenadila invazione snage svojom odlučnošću i otpornošću, vraćanje izgubljene teritorije koštalo bi manje krvi sa integrisanijim i profesionalnijim snagama.

Iznova i iznova duž kako kažu trupe na liniji fronta kada su otvorile vatru na ruske snage, neprijateljsko oružje je utihnulo. Pomoć Zapada je kupovina predaha, ali ne i trajnog odustajanja od pretnje.

Bleda lica i pogledi u daljinu govorili su nam koliko vremena provode skrivajući se u iskopanim, vlažnim, klaustrofobičnim rupama pitajući se da li će im sledeća raketa biti poslednja.

Osim ako niste iskusili ovo bombardovanje, lako je potceniti koliko je mučna stalna opasnost - i za vojnike i za civile. Ometa san, produžava vreme, ruši koncentraciju. Čula su isključena, mnoga neotporna na detonacije, samo zarone u zaklon kada je eksplozija posebno blizu.

To je život koji smo zatekli u mnogim gradovima i selima na širokim trakama sporne teritorije, što je bliže frontu to je opasnost bila veća.

Poput scena iz Prvog svetskog rata, građani skupljaju drva iz bombardovanih olupina komšijskih kuća, kuvaju napolju jer nemaju gas, struju i vodu. Zamislite ovakvu zimu? Uskoro, nećemo morati, dolaze hladni meseci, muke i neimaštine će biri sve više.

Lokalne bolnice čiste odeljenja spremna da leče još žrtava. Rusija sve više gađa civile ilegalnim kasetnim bombama, što značajno povećava broj žrtava i širi teror. Jedna žrtva nam je rekla da je sedeo ispred svoje kuće sa prijateljima kada je pala kasetna bomba, povređena trojica i polomila mu nogu, oštetila ruku i zabodela telo sitnim metalnim delovima.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track