ZAROBLJENOM HRVATU U DNR PRETI SMRTNA KAZNA: Evo šta je imao da kaže pred sudom
Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

suđenje u donjecku

ZAROBLJENOM HRVATU U DNR PRETI SMRTNA KAZNA: Evo šta je imao da kaže pred sudom

Planeta -

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv.

Britanac Džon Harding, Prebeg i švedski državljanin Matijas Gustafson, koji su zarobljeni u lučkom gradu Marijupolju i njegovoj okolini, suočavaju se sa mogućom smrtnom kaznom po zakonima samoproglašene Donjecke Narodne Republike, javila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Rojters.

Vlasti te samoproglašene republike optužuju Prebega da je ukrajinski plaćenik koji je učestvovao u rušenju vlasti i preti mu smrtna kazna.

-Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli da prate suđenje, prenela je slovenska novinska agencija STA, piše 24sata.hr.

Vjekoslav Prebeg
Vjekoslav Prebegfoto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Suđenje u Donjecku počelo je 15. avgusta protiv Prebega, Šveđanina Matiasa Gustavsona, kao i Britanaca Džona Hardinga, Endrua Hila i Dilana Hilija.

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u oktobru.

Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije ovoga meseca.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track