NAPADAČ NA RUŽDIJA PRIZNAO: Poštujem ajatolaha Homeinija! Otkrio i da li napad ima veze sa Satanskim stihovima! VIDEO
Foto: AFP / AFP / Profimedia

brutalno

NAPADAČ NA RUŽDIJA PRIZNAO: Poštujem ajatolaha Homeinija! Otkrio i da li napad ima veze sa Satanskim stihovima! VIDEO

Planeta -

Napadač poznatog pisca Salmana Ruždija rekao je da poštuje ajatolaha Homeinija, ali nije želeo da kaže da li je napad inspirisan fetvom koju je bivši iranski vrhovni lider izrekao protiv pisca.

Napadač Hadi Matar je u danas objavljenom intervjuu američkom Njujork postu rekao da je „pročitao nekoliko stranica” Ruždijevog romana Satanistički stihovi i da je ideju za napad dobio nakon što je na Tviteru video da je pisac bio bi gost u Čautaukuau u Njujorku.

Upravo zbog ove knjige Homeini je 1988. izdao fetvu i pozvao muslimane da ubiju Ruždija. Teheran je za ovo ponudio nagradu od 3 miliona dolara.

Ruždi je u petak trebalo da održi predavanje o umetničkoj slobodi u Chautaukuau, ali ga je 24-godišnji Matar napao nožem. Iako je stanje 75-godišnjeg pisca rođenog u Indiji i dalje ozbiljno, skinut je sa mašine i počeo da govori.

"Poštujem ajatolaha. Mislim da je on sjajna osoba. Reći ću samo ovoliko o tome", rekao je Matar, a prenosi Post.

„Ne volim ga toliko“, rekao je o Ruždiju.

"On je neko ko je napao islam, napao je njegova verovanja i verski sistem", naglasio je napadač i dodao da je gledao snimke Ruždija na Jutjubu. On je odbacio tvrdnje da je bio u kontaktu sa iranskom Revolucionarnom gardom.

Matarova porodica je došla u SAD iz Libana, prvo se nastanila u Kaliforniji, pre nego što su se njegovi roditelji razveli. Otac se vratio u Liban, a majka se preselila u Nju Džersi, piše Njujork tajms.

Matarova majka je rekla da se sa putovanja na Bliski istok 2018. vratio kao promenjen čovek i da je postao povučeniji i posvećeniji islamu. Nakon napada na Ruždija, majka se odrekla svog sina i rekla da nije razgovarala s njim od incidenta.

„Završila sam s njim“, rekla je za Tajms.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track