Najnovije vesti

U TEKSASU NE SAHRANJUJU MRTVE MIGRANTE: Pogrebne firme ne mogu da se nose sa prevelikim brojem smrtnih slučajeva VIDEO
Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

KRIZA

U TEKSASU NE SAHRANJUJU MRTVE MIGRANTE: Pogrebne firme ne mogu da se nose sa prevelikim brojem smrtnih slučajeva VIDEO

Planeta

Direktor pogrebne fitme zatvorio je vrata svoje ustanove za migrante koji su umrli tokom ili nakon ilegalnog prelaska granice. Direktor je rekao da je njegov objekat nema kapaciteta da se nosi sa prilivom smrtnih slučajeva u okrugu Maverik.

Izvor američke carine i granične zaštite rekao je Brajtbartu da je direktor Memorijalne pogrebne kuće prijavio da njegov objekat nema kapaciteta i da više ne može da prihvati ostatke migranata pronađene u Rio Grandu ili na obližnjim rančevima.

Pogrebno preduzeće je u četvrtak ujutro izvršilo masovnu sahranu najmanje deset preminulih migranata. Tela su navodno u to vreme bila neidentifikovana.

Identifikacioni dokumenti se mogu naći na lokaciji za oporavak, ali im se ne može verovati kao jedini izvor. Granična patrola obučava agente specijalizovane za makro fotografiju da prikupljaju otiske prstiju kada su dostupni. Baze podataka se pretražuju u zemlji i inostranstvu. Kada se ostaci teško razgrade, tim za nestale migrante pretražuje prijave nestalih osoba i pomaže lokalnim mrtvozornicima da dobiju DNK od rođaka.

Direktor je rekao da ukidanje politike prihvata preminulih migranata stupa na snagu u četvrtak.

Pored tela koja su zadržana u sredu, izvor koji poznaje situaciju otkrio je da su još neka tela držana u vozilima i od strane drugih lokalnih zvaničnika.

U ovom trenutku nije jasno šta će zvaničnici Granične patrole i okruga Maverik uraditi sa telima pronađenim u toj oblasti. Jedan okružni zvaničnik rekao je Brajtbartu da su njihove mogućnosti veoma ograničene.

„Preostaloj pogrebnoj firmi u toj oblasti nedostaju adekvatni objekti da se nosi sa protokom preminulih migranata“, rekao je županski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Okrug istražuje opcije za nabavku kamiona-hladnjača ili pronalaženje pogrebne kuće van grada koja može da se nosi sa velikim brojem pokojnika.

„Današnje sahranjivanje deset migranata nije mnogo doprinelo promeni celokupne situacije“, naveo je župan. Zvaničnik je za situaciju okrivio nedavni porast broja smrtnih slučajeva migranata u Rio Grandu i rančeve na kojima se krijumčare migranti.

Brajtbart je prošle nedelje izvestio o rekordnih 670 smrtnih slučajeva migranata zabeleženih u prvih devet meseci 22. fiskalne godine. Od više od 670 smrtnih slučajeva, 60 odsto je bilo utapanja i izloženosti. Otkriveno je još deset odsto smrtnih slučajeva, ali uzroci nisu bili definitivni.

Zvaničnici granične patrole izvještavaju o oporavku još tri migranta u srijedu koji su umrli dok su ili ubrzo nakon prelaska Rio Granda u blizini prolaza Igl. Ti migranti takođe još nisu identifikovani.

Tokom naglog broja migrantskih prelaza na kojima su agenti sektora Del Rio uhapsili 50.000 migranata samo u julu, broj smrtnih slučajeva migranata je takođe naglo rastao. Zvaničnici granične patrole kažu da u nekim periodima stopa smrtnosti dostiže najmanje jednu dnevno.

Breitbart je u martu prijavio smrt deset migranata u davljenju tokom dvonedeljnog perioda. Ovaj izveštaj nije uključivao smrt migranata od izloženosti toploti na teksaškim rančevima.

Još šest tela migranata pronađeno je tokom vikenda na Dan majki, a tokom vikenda na Dan sećanja, agenti sektora Del Rio otkrili su smrt još deset migranata. Osam od ovih smrtnih slučajeva dogodilo se kao utapanje u Rio Grandu.

Kurir.rs/Brajtbart

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja