20 GODINA PADA RUSKOG HELIKOPTERA MI-26 U MINSKO POLJE KOD GROZNOG: Stradalo 127 vojnika! Teroristi sve snimili VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

tragedija veća od kurska

20 GODINA PADA RUSKOG HELIKOPTERA MI-26 U MINSKO POLJE KOD GROZNOG: Stradalo 127 vojnika! Teroristi sve snimili VIDEO

Planeta -

Devetnaestog avgusta 2022. godine navršilo se 20 godina od jedne velike tragedije u ruskoj vojsci. Naime, tog dana čečenski teroristi sa prenosnim raketnim sistema 9K38 poznat i kao igla oborili su ruski teški transportni helikopter Mil Mi-26.

Letelica je da tragedija bude veća pala u minsko polje blizu vojne baze Kankala kod Groznog. U ovoj nesreći poginulo je 127 ruskih vojnika.

U pitanju su bili vojnici i oficir koji su se iz baze Mozdok vraćali u bazu Kankala posle redovne rotacije. Na prilazu bazi grupa čečenskih terorista locirala se sa prenosnim raketnim sistemom 9K38 Igla. U trenutku kada se letelica približavala bazi ispaljena je raketa koja je pogodila helikopter. Posle kraćeg okretanja letelica je pala direktno u minsko polje.

helikopter
foto: Printscreen/Facebook

Naime, posada helikoptera Mi-8 koja je letela paralelno sa Mi-26 potvrdila je da je videla ispaljivanje rakete i pogodk u desni motor koji se zapalio, zbog čega prepuni helikopter nije mogao da se održi u vazduhu i krenuo je da pada. Inače letelica je bila na maloj visini, a tog dana i vidljivost u okolini Groznog je bila veoma slaba. Druga otežavajuća okolnost bila je što Mi-26 nije imao čak ni IC mamce da pokuša da skrene PVO raketu. Tako je helikopter postao lak plen za čečenske teroriste.

Na snimcima koji su načinjeni tad videlo se da su teroristi bili sakriveni u jednoj od rarušenih kuća ili okolnih zgrada. Na snimku se vidi transportnih helikopter kako leti prema bazi i trenutak, kada jedan od terorista ispaljuje PVO raketu koja pogađa helikopter. Snimak prikazuje i Mi-26 u plamenu kako gori i spuštanje, a onda i gust crni dim.

helikopter
foto: Printscreen/Facebook

Narednog dana 20. avgusta ruski predsednik Vladimir putin je naredio hitnu i temeljitu istragu zbog pogibije 127 ruskih vojnika. Inače to je bila druga najteža tragedija koja je pogodila Rusiju posle dolaska Putina na vlast.

Istog dana Putin je oštro kritikovao i nadlženu komandu ruske vojske, zbog nemara i nepravilne upotrebe ovog helikoptera, jer od 1997, ruska vojska je stroga zabranjivala korištenje ovog tipa letelice za prevoz trupa, već isključivo za teret.

Da ironija sudbine bude veća petočlana posada ove letelice je preživela pad. Pilot je na saslušanju naveo da je osetio jak udar sa desne strane letelice i da je na signalnoj tabli video upozorenje da je desni motor zapaljen. Takođe, naveo je i da je letelicom bilo nemoguće upravljati i da se zbog toga odlučio na prislino spuštanje i da nije ni znao da je zona oko baze gde su se spustili bila minirana.

Istragom je utvrđeno da je u letelici bilo 147 vojnika i oficira i pet članova posade. Iako je pra vest govorila o 156 stradalih ona je spuštena par dana kasnije na 116 i na kraju zaustavila se na 127.

Inače ovo je bila druga najveća tragedija od početka Drugog čečenskog rata. naime, februara 2000 84 pripadnika SPECNAZ su stradala u akciji zauzimanja grada Argun.

Mi 26
foto: Printscreen/ Youtube

Kratki istorijat transportne zveri Mi-26.

Ova letelica projektovana je 1977. godine i od tada do danas se smatra najvećim transportnim helikopteroma na svetu. Mi- 26 drži i rekord po tome što ima elisu prečnika 32 metra. mi-26 je dužine 33,5 metara i širine 8,3. Koristi se u ruskoj vojsci za prevoz teških tereta. Može da nosi 20.000 kg tereta i 85 vojnika sa kompletnom opremom. Helikopter može da leti na visini od 4.600 m, lebdi na 1.800 m.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track