ZAHAROVA O SMRTI DARJE DUGIN: Ako je Kijev umešan, to je državni terorizam
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry

oštro

ZAHAROVA O SMRTI DARJE DUGIN: Ako je Kijev umešan, to je državni terorizam

Planeta -

Ruski istražitelji rekli su danas da veruju da je saobraćajna nesreća u kojoj je poginula ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina Darja bila naručena i planirana, prenosi Sputnik.

Ako se potvrde sumnje da je Ukrajina umešana u smrt Darje Dugine, to će ukazati na politiku državnog terorizma Kijeva, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Printscreen Telegram

-Ako se ukrajinski trag potvrdi - a ovu verziju je izneo lider DNR Denis Pušilin, a moraju da ga provere nadležni organi - onda treba govoriti o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je istakla da se tokom poslednjih godina nakupilo mnogo činjenica koji govore u prilog tome - od političkih poziva na nasilje do učešća ukrajinskih državnih struktura u zločinima.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naložio je nadležnim organima da krivični predmet o ubistvu Dugine ustupe Glavnom istražnom odeljenju na dalju sveobuhvatnu i objektivnu istragu.

Darija Dugina je rođena u Moskvi 1992. Diplomirala je na Filozofskom odseku Moskovskog državnog univerziteta i radila kao politički analitičar i novinar.

Kao i njen otac Aleksandar, Darija je bila zagovornica tradicionalističkih uverenja i podržavala je specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

U julu je uvrštena na sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Sam Dugin je bio sankcionisan od strane EU, SAD i Kanade 2014. i 2015. godine.

Podsetimo, Dugina je nastradala je kasno sinoć u Moskvi kad je automobil kojim se vozila eksplodirao nasred ulice, prenosi portal Izvestija.

Tragedija se dogodila u Podmoskovlju u blizini sela Bolši Vjazemi oko 21.45 sati po lokalnom remenu kad je njen džip eksplodirao u pokretu. Darja Dugina se vraćala sa književno-muzičkog festivala "Tradicija" gde je bila sa ocem.

Usled snažne eksplozije Dugina je izgubila kontrolu i zabila se u ogradu. Eksplozija je bila toliko snažna da je nesrećnu devojku izbacila iz automobila na asfalt.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track