NASTAVLJEN OKRŠAJ RUSKE PVO I UKRAJINACA NAD KRIMOM: S-400 presreo tri rakete! Sirene u Sevastopolju ?! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

BITKA ZA POLUOSTVO

NASTAVLJEN OKRŠAJ RUSKE PVO I UKRAJINACA NAD KRIMOM: S-400 presreo tri rakete! Sirene u Sevastopolju ?! VIDEO

Planeta -

Okršaj ruske PVO i ukrajinskih raketa i dronova nastavljen je i noćas treću noć za redom, samo što je za raziku od prethodnih dana kada su upotrebljeni hibridni PVO sistemi Pancir S-1 i S-2 sada upotrebljen i S-400.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak borbenog delovanja posluge raketnog sistema S-400 u Jevpatoriji na Krimu.

Naime, borbena posluga koja se nalazila na dežurstvu i u pripravnosti broj 1. po otkrivanju oborila je tri ukrajinske rakete. Za sad nije poznato da li su u pitanju krstareće Neptun ili taktičke blističke rakete Točka -U i to modifikovana verzija dometa do 150 km, za razliku od klasičnih sa kojima većinom ukrajinci raspolažu dometa 120 km.

Međutim, ima i onih koji navode da je u pitanju i raketa Sapsan, poznata i kao Hrim-2 koji koristi ukrajinska vojska. Zapravo se radi o taktičkoj balističkoj raketi koju zovu i ukrajinski "iskander" i koji je navodno u manjoj seriji ušao u operativnu upotrebu 2021. godine. maksimalni domet ove taktičke rakete je 280 km

Navodno rakete su bile usmerene na vazduhoplovnu bazu Belbek na Krimu.

Inače, večeras su se po prvi put nad Sevastopoljem od kada je Krim u ruskim rukama oglasile i sirene za vazdušnu opasnost.

Šta je zapravo S-400 Trijumf

Protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 je modernizovana verzija starog sovjetskog sistema S-300. Međutim, S-300 je i dalje u upotrebi, kako u Rusiji, tako iu Bugarskoj i drugim bivšim socijalističkim zemljama. Ali ne samo u ovim zemljama – ima ga i Grčka.

Brojne međunarodne publikacije, uključujući i SAD, tvrde da je raketni sistem S-400 jedan od najopasnijih na svetu. Američki časopis The Economist je 2017. godine identifikovao S-400 Trijumf kao „jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane ikada napravljenih“, a Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira rekao je da je „S-400 među najsavremenijim sistemima koje svet trenutno ima .”

Još jedna prednost radarske tehnologije S-400 je mogućnost lociranja i obaranja krstarećih raketa.

Fuzijom dva koncerna almaz i antej posle raspada SSSR-a stvoren je prvi zajednički proizvod, ako ne računamo modifikacije familije S-300. Novi sistem je dobio oznaku S-400.

Osim za delovanje po aerobalističkim ciljevima sistem je namenjen i za obaranje balističkih raketa čija brzina ne prelazi više od 5.000 m/s. U polgedu dekstva protiv balsitičkih raketa S-400 je u nivou izraelskog Arrow 2 i američkog THAAD. Sistem je opremljen novim raketama 9M96E i 9M96E2. Raketa 9M96E namenjena je za uništavanje ciljeva na daljina do 40 km, a po visini do 20 km. Masa bojeve glave je 24 kg. Raketa 9M96E2 namenjena je za uništavanje ciljeva na daljina do 120 km, a po visini do 30 km, i ona se krosti protiv balističkih raketa srednjeg dometa.

Radar 96L6E2 detektuje apsolutno sve tipove aviona, lovaca, bombardera i letelica sa stelt tehnologijom koje su svetu poznate i koje danas imaju. Radi na bilo kom terenu - neravnom , šumama i planinama. Radar može da locira i uhvati u režimu praćenja 100 ciljeva istovremeno.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track