OGLASIO SE ZAMENIK MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA RUSIJE I OTKRIO: Evo kada bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje
Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

intervju

OGLASIO SE ZAMENIK MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA RUSIJE I OTKRIO: Evo kada bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje

Planeta -

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je za Izvestiju da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje samo ako bude napadnuta, odnosno ''za samoodbranu u hitnim slučajevima'', prenosi TASS.

Komentarišući pokušaje SAD da nateraju Kinu na pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja, on je ovaj potez odbacio kao kontraproduktivan, jer bi i bilateralna i multilateralna saradnja u ovoj sferi trebalo da podrazumeva zajedničke napore u potrazi , kako je naveo, za obostrano prihvatljivim rezultatima.

nuklearno oružje
nuklearno oružjefoto: Cigdem Simsek / Panthermedia / Profimedia

Iako je rizik od nuklearnog rata visok usred trenutnih turbulencija, ne treba ga ni veštački ''naduvavati'', upozorio je Rjabkov.

Zamenik ministra spoljnih poslova je takođe opisao kao veoma opasan destruktivni kurs NATO-a prema ignorisanju ruskih crvenih linija i uključivanju u sukob između Rusije i Ukrajine i pozvao na napore da se spreči bilo kakva dalja eskalacija.

Bilo kakva buduća razmena zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država u javnosti je nedopustiva, rekao je Rjabkov za Izvestiju.

On je rekao da je Moskva više puta pozivala Vašington da poštuje pravila prikrivene diplomatije kako se ne bi ometao profesionalni rad relevantnih agencija u obe zemlje.

On je ukazao na uspešnu razmenu koja je nedavno uključivala ruskog pilota Konstantina Jarošenka i američkog državljanina Trevora Rida i rekao da će se Sjedinjene Države, uzdržati od naginjanja propagandi i delovati odgovorno.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track