POLA GODINE OD POČETKA RATA U UKRAJINI BAJDEN SAOPŠTIO: Kijevu stiže nova vojna pomoć! Paketan vredan 3 milijarde dolara!
Foto: Foto Printscreen Twitter

Nabavlja se PVO, dronovi, municija

POLA GODINE OD POČETKA RATA U UKRAJINI BAJDEN SAOPŠTIO: Kijevu stiže nova vojna pomoć! Paketan vredan 3 milijarde dolara!

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden objavio je danas, šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, da šalje novu vojnu pomoć Kijevu, vrednu 2,98 milijardi dolara, koja će ukrajinskim snagama omogućiti da se bore u narednim godinama.

U danu kada Ukrajina slavi 31. godišnjicu nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i tačno šest meseci od početka ruske invazije, Bajden je naveo da će nova pomoć omogućiti Ukrajini da nabavi sisteme protivvazduhoplovne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, bespilotne letelice i drugu opremu "kako bi osigurala da može da nastavi da se brani na duži rok".

"Znam da je ovaj dan nezavisnosti gorko-sladak za mnoge Ukrajince, jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, i mnogi drugi su postali žrtve ruskih zločina i napada. Ali šest meseci nemilosrdnih napada samo su ojačali ponos Ukrajinaca na njih same, na njihovu zemlju i na 31 godinu njihove nezavisnosti", kazao je Bajden.

Uz pružanje dugoročne pomoći koju Ukrajina može da koristi za potencijalne buduće potrebe odbrane, novi paket ima za cilj da uveri ukrajinske zvaničnike da SAD nameravaju da nastave sa podrškom, bez obzira na kontinuirane sukobe.

"SAD su posvećene podršci narodu Ukrajine koji nastavlja borbu za odbranu suvereniteta", dodao je Bajden.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

04:28

BAJDEN KRIV ZA RAT U UKRAJINI? Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Za interes celog sveta je bolji Tramp ON NE BI TO DOZVOLIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track