FRANCUSKA IDE KA KRAJU IZOBILJA, SVI SE MORAJU ŽRTVOVATI U VREME VELIKIH PREOKRETA: Makron se obratio svom kabinetu
Foto: EPA/Yoan Valat Pool, Shutterstock

posle letnje pauze

FRANCUSKA IDE KA KRAJU IZOBILJA, SVI SE MORAJU ŽRTVOVATI U VREME VELIKIH PREOKRETA: Makron se obratio svom kabinetu

Planeta -

Francuska ide ka „kraju izobilja“ i svi moraju se „žrtvovati“ u vreme velikih preokreta, rekao je predsednik Emanuel Makron svom kabinetu u sredu po povratku sa letnje pauze.

Zemlja se u poslednje vreme suočila sa višestrukim izazovima, od tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine do neviđene suše koja je ovog leta pogodila ceo evropski kontinent. Ipak, Makron veruje da je kriza zapravo mnogo većih razmera i da su strukturne promene neizbežne.

„Neki bi mogli da vide našu sudbinu kao da stalno upravljamo krizama ili vanrednim situacijama. Verujem da prolazimo kroz prekretnicu ili veliki preokret. Prvo, zato što živimo... ono što bi moglo izgledati kao kraj izobilja“, rekao je on.

Zemlja i njeni građani moraju biti spremni da podnesu "žrtvu" kako bi se suočili sa izazovima sa kojima se suočavaju i prevazišli, nastavio je on. „Naš sistem zasnovan na slobodi u kojoj smo navikli da živimo, kada ponekad treba da ga branimo, to može da podrazumeva žrtvovanje“, dodao je Makron.

Ovaj pregled koji dajem – kraj obilja, kraj bezbrižnosti, kraj pretpostavki – na kraju je prekretnica kroz koju prolazimo i koja može dovesti do toga da naši građani osete veliku anksioznost.

„Suočeni sa ovim, imamo obaveze, od kojih je prva da govorimo iskreno i vrlo jasno bez podmetanja propasti“, naglasio je Makron. Predsednik je pozvao svoj kabinet da pokaže jedinstvo, bude "ozbiljan" i "kredibilan" i pozvao ministre da izbegavaju "demagogiju".

„Lako je obećati sve i svašta, ponekad reći sve i svašta. Ne dajte se tim iskušenjima, to je demagogija“, rekao je predsednik i dodao da takav pristup „cveta“ danas „u svim demokratijama u kompleksnom i zastrašujućem svetu“.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja