NEMCI OD SEPTEMBRA KREĆU U OŠTRU ŠTEDNJU: Grejanje od 12 do 19 stepeni, ukida se topla voda na javnim mestima, gase se reklame..
Foto: Shutterstock

vlada donela odluku

NEMCI OD SEPTEMBRA KREĆU U OŠTRU ŠTEDNJU: Grejanje od 12 do 19 stepeni, ukida se topla voda na javnim mestima, gase se reklame..

Planeta -

Nemačka vlada odlučila je da će od septembra javni prostori moći da se zagrevaju do maksimalno 19 stepeni. Tamo gde radnici obavljaju teške fizičke poslove, grejanje će biti ograničeno na 12 stepeni. Za sada će mera važiti pola godine.

Berlin želi da smanji potrošnju energije uoči predstojeće jeseni i zime zbog neizvesnih isporuka prirodnog gasa iz Rusije, od koje Nemačka u velikoj meri zavisi. Nemačka je u junu bila 35 odsto zavisna od uvoza ruskog gasa, dok je pre početka rata u Ukrajini ovaj udeo iznosio čak 55 odsto.

„Ne želimo da merimo temperaturu u spavaćim sobama, ostaje lična sloboda“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, pozivajući ljude da ipak doprinesu smanjenju potrošnje energije.

Drugačije će biti u javnim zgradama i na radnim mestima.

Do sada je preporučena temperatura za radne prostore bila 20 stepeni, sada je snižena za jedan stepen, dok bi tamo gde radnici rade teške fizičke poslove trebalo da bude samo 12 stepeni. Takođe, na javnim mestima više neće biti tople vode za pranje ruku.

Uniper, elektrana, Nemačka
foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Izuzetak će biti socijalne ustanove i bolnice.

Nemačka bi trebalo da smanji potrošnju gasa za 20 odsto Mere koje se danas preduzimaju trebalo bi da smanje potrošnju gasa za dva odsto, ali Nemačka bi, prema proceni stručnjaka, trebalo da smanji potrošnju za 20 odsto ako želi da izbegne nestašice zimi. „Bez opšte saradnje kompanija, ali i ljudi, nećemo moći da uštedimo dovoljno gasa“, rekao je Habek.

Bundestag
foto: Shutterstock

Usvojene mere nalažu da se radnjama neće dozvoliti otvaranje vrata ako su prostorije zagrejane, a u periodu od 22.00 do 6.00 časova biće zabranjeno paljenje objekata i bljeskanje reklama. Od 1. septembra na pola godine biće zabranjeno i zagrevanje vode u privatnim bazenima.

Vozovi sa energentima imaće prioritet u odnosu na putničke

Vlada u Berlinu je takođe odlučila da će vozovi za ugalj i naftu imati prioritet u odnosu na putničke vozove na železnici. Kako su istakli, neophodna je promena prioriteta da bi se podmirile energetske potrebe zemlje. Ministar saobraćaja Volker Vising rekao je da železnice već rade punim kapacitetom.

Ako bude više vozova za gorivo, putnički vozovi će morati da sačekaju. „Ova odluka neće biti laka“, dodao je on.

Dodatni problem predstavlja nizak vodostaj reka, posebno Rajne, zbog suše, zbog čega je deo tereta iz reka morao da bude preusmeren na železnicu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track